Rajoles faltants i trencades Rambla

Desperfectes al paviment de la Rambla. Foto: Amics de la Rambla

Amics de la Rambla denuncia que el passeig “continua presentant greus mancances de manteniment agreujades per l’ús intensiu”. És la principal conclusió de l’informe anual elaborat per l’entitat sobre les mancances de manteniment detectades a la Rambla, un document que es publica des de 2018 i que recull tots els aspectes millorables destacats per veïns, comerciants, usuaris i institucions.

L’informe, que enguany no inclou el tram que en l’actualitat està afectat per les obres, destaca la importància de reparar els desperfectes en el moment actual, abans de l’inici de les obres de la segona fase de la remodelació, que començaran el mes de juny: “És per aquest motiu que cal que les voreres i els elements del carrer que no estiguin directament afectats per les obres, estiguin en el millor estat possible”, indica l’entitat.
Amics de la Rambla demana “que s’intensifiqui el manteniment preventiu”, ja que el passeig “té un ús molt intens i un desgast més gran que la resta d’espais de la ciutat”.

Els graffitis en quioscos és un altre dels desperfectes denunciats per Amics de la Rambla en l’informe. Foto: Amics de la Rambla

Desperfectes al paviment

Un de les parts més malmeses és el paviment del carril central. Tot i que la reforma preveu substituir-lo, veïns i comerciants demanen que es continuï fent un manteniment. “És necessari que passejar sigui segur i cal també que l’aspecte sigui agradable. No podem excusar-nos en la seva futura substitució per deixar que el paviment es degradi”, adverteix l’informe. Els tècnics han detectat moltes peces del paviment que presenten deterioraments com ara esquerdes, trencadures o forats. Cal intervenir, especialment, “en alguns trams concrets on la situació és molt perillosa (desnivells importants que poden provocar ensopegades, peces totalment soltes o trencades…)”.

Si bé les voreres laterals presenten, en general, un estat de manteniment millor que el del passeig central, segons l’informe, hi ha alguns punts que requereixen accions urgents, com el paviment que hi ha davant del Palau Moja, el Santa Mònica o el Palau de la Virreina, i també el del carrer Colom. També es destaquen fins a tretze punts on hi havia antics senyals retirats dels quals “no s’ha retirat la part inferior del senyal deixant un forat tapat amb ciment”.

Oxidació i desperfectes a la Font de Canaletes de la Rambla, tal com denuncien en l’informe. Foto: Amics de la Rambla

Parades, fonts i pintades

L’anàlisi sobre les mancances de la Rambla incorpora les parades de flors, sobretot les que actualment estan en desús, on s’aprecien grafits i vidres trencats. També la font de Canaletes, que “presenta molts elements de desgast i oxidació, sobretot a la part baixa”. Altres elements que necessiten una intervenció, segons l’informe, són les cadires i els bancs que hi ha a Canaletes, que “presenten molt desgast i estan plens de pintades”, i els escocells dels arbres, on manca sorra i es veuen forats.

L’accessibilitat i les barreres arquitectòniques és un altre dels elements analitzat amb detall. Tot i que el pla Especial de la Rambla preveu l’eliminació dels quioscs dels antics ocellaires i dels armaris de serveis, cosa que facilitarà el pas als vianants, l’informe mostra una gran preocupació pel bici sharing. “Les bicicletes de les empreses de lloguer ocupen tots els aparcaments de bicicletes. Això provoca que estiguin sempre totalment plens”, denuncia l’informe. El pla Especial preveu també la desaparició de tots els aparcaments en superfície, cosa que eliminaria moltes barreres facilitant el pas de persones, però veïns i comerciants demanen una intervenció immediata.

L’informe també exigeix una solució per a les nombroses pintades que es poden veure. De fet, reclama que “algunes pintades requereixen una actuació immediata”. Es destaquen les pintades i els adhesius a les pilones de seguretat a l’inici de la Rambla Canaletes, als fanals, pals informatius, als semàfors o als quioscos. La plaça Reial és un dels espais especialment degradats amb pintades, assenyala l’informe.

Vidres trencats en un dels quioscos en desús. Foto: Amics de la Rambla

Compromís de l’Ajuntament

Segons fonts consultades per Línia La Rambla, el Districte de Ciutat Vella ha valorat “molt positivament la implicació” de l’entitat amb la publicació de l’informe, que consideren “un bon símptoma de corresponsabilitat”. El Districte s’ha compromès a revisar i activar “aquelles actuacions clares de manteniment, sempre que no siguin contradictòries amb les mateixes actuacions derivades de l’obra de la Rambla”. D’aquesta manera, en els mesos vinents “es procedirà a arreglar algunes de les mancances assenyalades dins del manteniment habitual des del Consistori, sense esperar a la transformació total”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram