El fill d’Orwell, Richard, acompanyat, entre altres per Albert Batlle, regidor de Ciutat Vella; Jordi Isern president de la RACAB i el periodista Lluís Permanyer. Foto: ICUB/ACN

L’Ajuntament ha descobert aquest matí una placa d’homenatge a George Orwell al vestíbul de la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts, l’edifici des d’on l’escriptor britànic va ajudar a defensar la seu del POUM l’any 1937, quan va ser a Barcelona amb les Brigades Internacionals. A l’acte hi han assistit el seu fill, Richard Blair; el president de la RACAB, Jordi Isern; i el professor de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Berga.

Eric Arthur Blair (1903-1950), conegut pel sobrenom literari de George Orwell, va incorporar-se a les Brigades Internacionals el desembre del 1936 per lluitar contra el feixisme a Espanya. Amb les milícies del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista) va incorporar-se al front d’Aragó i, l’abril del 1937, va tornar a Barcelona. Poc després va esclatar el conflicte que enfrontaria la CNT-FAT i el POUM amb el Govern, que comptava amb el suport d’Esquerra Republicana i del Partit Socialista Unificat de Catalunya, d’orientació comunista.

Una imatge de George Orwell. Foto: vfutscher/Flickcr.com

Durant els Fets de Maig del 1937, George Orwell va passar tres nits al terrat de l’Acadèmia, formant part d’un escamot que defensava la seu del POUM, situada a l’edifici de l’altra banda de la Rambla, actualment, l’Hotel Rivoli Rambla. Després dels Fets de Maig, Orwell va tornar al front d’Aragó, on va ser ferit. Va ser tractat a Tarragona i Barcelona, on ell i la seva dona decidiren tornar a Anglaterra. Un cop allà, Orwell va escriure la seva experiència al llibre Homage to Catalonia, publicat el 1938 i rebut amb escepticisme per la seva crítica al comunisme d’influència soviètica. Els fets transcorreguts a Barcelona també van inspirar a l’autor en la creació de la seva famosa obra 1984.

La ruta Orwell i les xerrades del Moka

George Orwell continua molt present a Barcelona. Cada dos anys, l’Orwell Society organitza una ruta pels escenaris on va passar la Guerra Civil. Aquesta ruta, a càrrec de Richard Blair i de Quentin Kopp, fill del comandament d’Orwell, Georges Kopp, comença a Barcelona rememorant els Fets de Maig de 1937 i acaba a l’Aragó.

L’escriptor britànic també es manté viu al restaurant Moka, que organitza regularment les xerrades Orwell pren al cafè al Moka. La història va començar fa molt de temps, quan la propietària, l’Anna Matamala, es va adonar “que venien molts estrangers, anglesos, al cafè, preguntant per George Orwell”. Un grup d’ells, estudiosos de l’escriptor, li van explicar que havia sigut client del Moka, inaugurat l’any 1934 per Esteve Sala. Des de llavors, el restaurant recorda regularment l’escriptor amb aquest cicle de xerrades sobre política i cultura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram