La placa d’homenatge a George Orwell és col·locarà a l’edifici de la RACAB. Foto: Línia La Rambla

El vestíbul de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, situat al número 115 de la Rambla, acollirà el dimecres 15 de maig a les 10 del matí la descoberta de la placa que l’Ajuntament dedicarà a l’escriptor i periodista George Orwell. A l’acte hi participaran el fill de George Orwell, Richard Blair; el president de la RACAB, Jordi Isern, i el professor de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Berga.

Eric Arthur Blair (1903-1950), conegut pel sobrenom literari de George Orwell, és mundialment conegut com a autor de la novel·la 1984 on anticipava el concepte de gran germà que ens vigila contínuament. Però Orwell també va ser un periodista compromès i el desembre de 1936 va incorporar-se a les Brigades Internacionals per lluitar contra el feixisme a Espanya. Amb les milícies del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista) va incorporar-se al front d’Aragó i, a l’abril del 1937, va tornar a Barcelona. Poc després va esclatar el conflicte que enfrontaria la CNT-FAT i el POUM amb el Govern de la Generalitat, que comptava amb el suport d’Esquerra Republicana i del Partit Socialista Unificat de Catalunya, d’orientació comunista.

Una imatge de George Orwell. Foto: vfutscher / Flickcr.com

Durant els Fets de Maig del 1937, George Orwell va passar tres nits al terrat de l’Acadèmia, formant part d’un escamot que defensava la seu del POUM, situada a l’edifici de l’altra banda de la Rambla (actualment, l’Hotel Rivoli Rambla). Després dels Fets de Maig, Orwell va tornar al front d’Aragó, on va ser ferit. Va ser tractat a Tarragona i Barcelona, on ell i la seva dona decidiren tornar a Anglaterra, fent parada a Banyuls.

Un cop a Anglaterra, Orwell va escriure tota la seva experiència al llibre titulat Homage to Catalonia, publicat el 1938 i rebut amb escepticisme per la seva crítica al comunisme d’influència soviètica. Els fets transcorreguts a Barcelona també van inspirar a l’autor en la creació de 1984. Totes les seves obres han estat traduïdes a bastament al català i al castellà i compten amb versions il·lustrades i còmics.

La George Orwell Society organitza cada dos anys una ruta pels escenaris on Orwell va passar la Guerra Civil. Aquesta ruta, a càrrec del fill de George Orwell, Richard Blair, i de Quentin Kopp, fill del comandament d’Orwell (Georges Kopp), comença a Barcelona rememorant els Fets de Maig de 1937 i acaba a l’Aragó.

El record d’Orwell també perviu a la Rambla gràcies al cicle de tertúlies Orwell pren cafè al Moka que organitza regularment el Restaurant Moka (Rambles, 126) i que aborden temes d’actualitat i fets històrics i transcendentals de la història de la Rambla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram