Imatge aèria de la Foneria dels canons. Foto: Generalitat

Aquesta setmana han començat els treballs de restauració de les façanes i la coberta de l’immoble de l’antiga Foneria Reial de Canons. Dilluns es va posar en marxa la primera fase de rehabilitació, que hauria d’acabar el gener de 2025. El cost d’1,8 milions d’euros. El Departament de Cultura va presentar el projecte al setembre de l’any passat, amb l’objectiu de crear un centre de cultura digital de referència, amb un equipament punter a disposició dels ecosistemes culturals digitals del territori; un espai físic de creació, producció, investigació i exhibició.

La voluntat de la Generalitat és que aquest nou centre de cultura digital reforci la concentració cultural a la Rambla de Barcelona i esdevingui un espai de referència a l’inici del passeig. L’equipament naixerà amb la voluntat d’impactar en l’entorn des del vessant cultural però també des del social.

Per a definir aquests usos i grans línies d’actuació de l’equipament, el Departament de Cultura va encarregar un estudi per a conèixer les millors pràctiques de centres de cultura digital arreu del món i els seus àmbits d’excel·lència. Així, el programa de la Foneria s’inspira en les línies de treball d’equipaments com la Gaîté Lyrique (París), Meet (Milà), ZKM (Karlsruhe), V2 (Rotterdam) i l’Ars Electronica de Linz.

Amb un pressupost de 13 milions d’euros, les obres de reforma de l’edifici es dividiran en dues fases: la reforma de la façana, que ja ha començat i s’allargarà durant tot l’any, i la reforma de l’interior, que es preveu que comenci el 2025.

L’Antiga Foneria i Banc de Barcelona

La Foneria de Canons, també anomenada Antiga Foneria Real de Canons o Antic Banc de Barcelona, està ubicada al número 2 de la Rambla i fa vint anys que es troba tancada. L’any 1844 es va convertir en seu del Banc de Barcelona, fet que va comportar una adaptació de l’edifici per part de l’arquitecte Josep Oriol Mestres. El 1990, amb motiu dels Jocs Olímpics, se’n va restaurar la façana. L’any 2003 el Ministeri de Defensa, fins aleshores titular de l’edifici, el va vendre a la Generalitat. L’immoble està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local segons el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona.

De planta rectangular, l’edifici de la Foneria té una superfície de 3.380 metres quadrats construïts dividits en 5 plantes. Les dues plantes superiors estaran adreçades al sector professional i a la producció, així com a les incubadores i la formació, mentre que la part baixa servirà per obrir la cultura digital a la ciutadania.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram