Pla d’un dels antics quioscos d’ocellaires de la Rambla, l’any 2021. Foto: Blanca Blay/ACN

La Iniciativa Legislativa Popular que volia reconèixer el Mercat dels Ocells de la Rambla i mantenir actius els quioscos no continuarà el seu tràmit al Parlament de Catalunya. Tot i les 56.000 signatures recollides pels promotors, una àmplia majoria del ple ha acceptat les esmenes de devolució que havien registrat el PSC i els comuns i a les quals s’hi han sumat ERC i Junts per Catalunya. Només s’hi han oposat Vox, la CUP, Ciutadans i el PP.

El nou pla d’ordenació de la Rambla va decretar la fi de l’activitat dels antics quioscos d’ocells, que des de la prohibició de vendre animals s’havien reconvertit en parades de venda de diversos productes. Tot i que l’Ajuntament considerava extingides les llicències, els propietaris van mantenir actius els negocis gràcies a les mesures cautelars per part d’un tribunal i van començar a recollir signatures per demanar al Parlament, mitjançant una ILP, que salvés els seus negocis. Javier Cuenca, representant de la comissió promotora, advertia abans del debat que rebutjar-la suposaria “una ferida gravíssima al nostre patrimoni immaterial”.

No obstant això, el Parlament ha tombat la iniciativa. Ho ha fet perquè, tal com ha explicat Assumpta Escarp, del PSC, “totes les concessions estan caducades” i, a més, recuperar l’espai públic forma part de “l’interès general”. David Cid, dels Comuns, ha reblat el clau recordant que no es poden vendre animals amb el marc legal vigent i que les tradicions “canvien” perquè “canvia el que és raonable” per a la societat.

Malgrat que la diputada de Junts Assumpció Laïlla ha assegurat que no podien donar-hi suport, fins a cinc diputats del grup han trencat la disciplina de vot. Aurora Madaula, Joan Canadell i Francesc de Dalmases no han participat de la votació, mentre Jaume Alonso-Cuevillas i Cristina Casol hi han votat en contra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram