Una imatge del refugi climàtic creat per l’estudi TAKK. Foto: Santa Mònica

Aquest estiu el Santa Mònica és molt més que un espai artístic. El centre s’ha sumat als setze espais del Raval que formen part del projecte comunitari #RavalEstiuEducatiu i que ofereixen un refugi climàtic als veïns i passejants que estiguin passant una mala estona per culpa de la calor. L’estudi TAKK ha sigut l’encarregat de desenvolupar una instal·lació artística que ha transformat la terrassa del centre en un espai més verd, confortable i refugi també per a ocells i altres espècies i capaç de suavitzar les condicions climàtiques.

La proposta artística, titulada Alphan Climate Shelter for Humans and Birds, va molt més enllà del que entenem normalment per refugi, perquè està plantejada com una àrea de descans on passar llargues estones i compta amb servei de wifi, climatització i aigua, i espais on llegir, jugar o fer esport.

Una xarxa de refugis al Raval

És el tercer any que es posa en marxa aquest projecte comunitari al Raval, liderat pel Grup d’Educació Comunitària i dinamitzat per la Fundació Tot Raval, en el qual participen, de mitjana, sis-cents infants i joves del barri. La llista de refugis es pot consultar al mapa #RavalEstiuEducatiu i se suma a l’habitual programació d’activitats per passar-ho bé i no passar calor al barri fins al 15 de setembre.

A la ciutat, la gran acumulació de materials com l’asfalt i el formigó provoquen el que coneixem com a efecte illa de calor, que es tradueix en temperatures fins a 8 graus més elevades en aquests ambients que en altres entorns rurals o naturals. Aquestes illes contribueixen a l’escalfament global i afecten les diferents espècies que conviuen als nuclis urbans i són un fenomen especialment intens a la Rambla durant l’estiu, per on passen 200.000 persones al dia i viuen fins a 15 espècies d’aus.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram