Rambla Vila del Llibre

Un moment de la passada edició de la Rambla Vila del Llibre, per on va passar 1.200 visitants. Foto: La Rambla Vila del Llibre

La Rambla tornarà a ser l’epicentre literari de Barcelona amb la celebració de la segona edició de La Rambla Vila del Llibre el cap de setmana de l’ 1 i 2 de juliol, organitzada per Amics de la Rambla i la Xarxa de Viles del Llibre. L’any passat, 1.200 persones van participar en les activitats i enguany se n’esperen encara més en un nou emplaçament, Canaletes i la rambla de Sant Josep, a conseqüència de les obres.

El boom llatinoamericà

La literatura llatinoamericana serà la gran protagonista d’aquest any. Crítics i escriptors arrelats a la ciutat debatran si Barcelona està protagonitzant un nou boom literari com el que ja va viure la ciutat entre els anys 60 i 70 del segle XX. Rodrigo Fresán, Matías Néspolo, Ale Oseguera, Constanza Ternicier, Edgardo Dobry, Jorge Carrión i Xavi Ayén participaran en dues taules rodones on s’abordarà en profunditat el fenomen.

Una altra xerrada repassarà com veuen Barcelona els escriptors en anglès: Craig Martin Getz, Tim Parfitt. Jeremy Ottewell i Stephen Burgen explicaran la seva experiència vivint i escrivint sobre la ciutat. I la novel·la negra també serà protagonista amb dos autors que presenten novetats: Joaquim Micó i Mònica Subietas.

Rutes literàries

A banda de tafanejar en la fira d’editorials independents o participar en les taules rodones, la gran atracció de la Vila seran les rutes literàries promogudes per Amics de la Rambla. Es tracta de cinc visites guiades gratuïtes, amb l’únic requisit d’inscriure’s a la pàgina web www.amicsdelarambla.cat. Una d’elles repassarà la història de la família Güell, una altra recordarà els visitants il·lustres del passeig. Per als amants de l’acció, hi haurà la que evoca els anys trenta. Una altra opció interessant serà la tria que es podra fer entre la Rambla de les Lletres i Univers Literari, dues rutes que recorden els nombrosos escriptors que han deixat empremta i que han fet universal la Rambla.

Dins la Vila del Llibre també hi haurà espai per a la poesia, amb diversos recitals, una intervenció cultural, amb la participació de Lluís Permanyer, que evocarà la Barcelona de Roberto Bolaño i el pas d’Albert Einstein per la ciutat, ara tot just fa cent anys. Els infants també podran passar una estona engrescadora en algun dels tallers, sempre relacionats amb el món del llibre.

La Rambla, espai literari

Però per què la Rambla és un espai tan apropiat per a les històries de ficció? Alícia Berlanga, coautora del llibre Personajes de la Rambla en el imaginario popular, ho té molt clar: “Perquè és un espai únic. Les grans manifestacions culturals artístiques i socials de Barcelona sempre han tingut lloc a la Rambla”. Però no només això. “Hi ha una vida tan variada… Tan canalla i alhora tan elegant, tot depenent del lloc de la Rambla on et trobis”, afegeix l’escriptora. “Per això és un terreny tan literari i tan propici per a les novel·les”. Amb el temps, per a l’Alícia, hem perdut aquells personatges populars i aquell esperit tan exhibicionista, però “el que té de bo la Rambla és que sempre manifesta la situació en què estem, i per això ara tenim un espai més artístic i, sobretot, més turístic”.

A la Tona Pous la inspiració li va venir al seu propi pis.”Visc aquí des de fa trenta anys perquè soc una enamorada de la Rambla. És un principal molt antic i diferent dels típics pisos de l’Eixample. Té unes sales molt grans i deien que havia sigut propietat d’uns joiers. I jo vaig començar a imaginar-me qui hi hauria viscut durant tants anys i com devia ser viure llavors en un entorn tan vital i tan cultural com el de la Rambla“. I així és com va néixer el seu llibre, En un principal de la Rambla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram