Cupó ONCE

Entrega del cupó als Amics de la Rambla. Foto: Línia

Cada dia circulen per la Rambla nombroses visites guiades. El guia, sempre al capdavant, indicant el camí, i els visitants ben a prop, sense perdre de vista cap dels monuments. Ara bé, què passa si són invidents? Com poden veure les meravelles que assenyala amb el dit? Per descobrir-ho acompanyem un guia habitual, el Rafa Burgos, en una visita molt especial, pensada per a invidents, i organitzada per Amics de la Rambla i l’ONCE Catalunya.

Imaginar-se la Rambla

L’aventura comença a la Font de Canaletes. Burgos reparteix les audioguies i comença a descriure molt detalladament tot allò que explica. És la manera que tenen els invidents de veure les coses: les van construint a la seva imaginació a partir de les paraules. “L’accessibilitat en una visita guiada és possible”, explica. “Però has de tenir la precaució de descriure detalladament les mides, les alçades i posar punts de referència”, afegeix Burgos.

Un altre element molt important és tenir els recursos necessaris per facilitar aquesta imaginació. Les audioguies són clau, perquè no només ajuden a comunicar-se, també posen una banda sonora a la ciutat. Quan sona La negra flor, de Radio Futura, els visitants somriuen i evoquen la Rambla més canalla. I tothom para l’orella quan escolta El Rubio explicar de viva veu l’atracament al Banco Central, l’any 1981, que va servir per fer desaparèixer uns documents molt comprometedors i molt relacionats amb el 23-F, l’intent de cop d’estat que havia tingut lloc només tres mesos abans de l’assalt.

Tocar per veure

Baixant cap al Liceu, Burgos proposa diversos cops que els visitants s’aturin a tocar la Rambla. Fa que s’acostin a les baranes de la parada de metro de Liceu, i que ressegueixin amb els dits el ferro forjat, perquè descobreixin l’empremta del Modernisme. I fa que trepitgin la placa metàl·lica que dona forma al memorial en record de les víctimes de l’atemptat del 2017.

Però hi ha més coses que es poden tocar per veure-les. Per a aquesta visita, l’ONCE ha preparat un recurs especial: “Són unes làmines amb volum” explica Burgos, que permeten “mostrar com és l’escut de Barcelona amb la Creu de Sant Jordi, les quatre barres, el ratpenat i la corona. O el famós drac de la Casa Bruno Cuadros”. Els qui l’han vist algun cop, poden evocar-lo repassant aquests relleus. I els que no, se’l poden imaginar.

Mirar amb el cor

Els sentiments juguen una part molt important en una visita així. Perquè tothom guarda records que connecten directament amb fotos mentals. La Merche Loureiro, una de les invidents, s’ha emocionat recordant els antics grans magatzems SEPU, per exemple. “Tornaré a venir i aré la visita completa”, diu.

Una altra que repetirà és la Isabel Llombart: “He descobert moltes coses que no sabia. Només espero que ens en facin moltes més d’aquestes visites. Perquè, quan no hi veus, si t’ho expliquen, t’agrada molt més”.

L’ONCE i la Rambla

Aquest esdeveniment ha tingut lloc en el marc d’una celebració: l’edició d’un cupó de l’ONCE dedicat a la Rambla, el del passat 7 de març. La tria és evident per a Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya: “A la Rambla tenim nou punts de venda i nou persones amb discapacitat que tenen la sort de treballar en un carrer tan fantàstic. El cupó és un homenatge a la bona gent, la que treballa, viu i conviu aquí”. Fermín Villar, president d’Amics de la Rambla, agraeix profundament aquest gest perquè “quan la majoria de gent d’Espanya vegi el cupó, immediatament se li activarà el seu record personal de la Rambla”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram