Raúl Montilla, durant la presentació del seu llibre. Foto: Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

El periodista barceloní Raúl Montilla torna a l’escena literària amb De Barcelona a Vallirana. Crònica històrica del frustrat primer gran tramvia metropolità, un llibre que explica la història d’un projecte que, a primers del segle XX, pretenia unir el Baix Llobregat amb la Rambla de Barcelona mitjançant un sistema d’alimentació subterrània pioner i molt actual, però que mai no va portar-se a terme.

Des de Vallirana el tramvia hauria recorregut més d’una desena de municipis baixllobregatins transportant persones i mercaderies. De fet, l’objectiu inicial era traslladar àrids de l’Ordal i productes de l’horta del Llobregat cap al centre de la ciutat. El projecte estava encapçalat per un monàrquic conservador i agent de borsa de nom Gumersindo de Cosso i de Rosa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i els grups d’interès del tramvia, com el Marquès de Foronda.

Aquell tramvia, però, mai no va arribar a circular i ara Montilla ha buscat per arxius i hemeroteques fins a descobrir les raons històriques de tot plegat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram