paviment rambla

La remodelació de la Rambla preveu substituir el paviment del passeig. Foto: Joanna Chichelnitzsky

La remodelació de la Rambla inclou la renovació del paviment, les famoses onades que acompanyen els vianants mentre deambulen pel passeig. Formen part de la memòria de molts barcelonins, tot i que es van col·locar a la Rambla l’any 1968 i mostren un desgast que fa inevitable la seva substitució. La solució, per a l’entitat Amics de la Rambla, seria salvar unes quantes rajoles i ubicar-les en espais concrets, com ara els equipaments del passeig.

El Gegant del Pi

El paviment de la Rambla és tan important que surt fins i tot en una de les cançons més populars de Catalunya, El Gegant del Pi. Ens ho explica Fermín Villar, president d’Amics de la Rambla: “Al principi, a la Rambla, la gent circulava per dos camins laterals que eren sorrals. El primer que es va urbanitzar va ser un camí central, que era com un terrat, i que la gent deia que era per als senyors. Recordeu la cançó, oi? El Gegant del Pi, ara balla pel camí. El gegant de la ciutat, ara balla pel terrat”.

Ha passat molt temps des d’això i, de fet, l’actual paviment que imita les onades del mar data amb prou feines de 1968. A més, s’ha demostrat que potser no va ser la millor elecció. “És un paviment que es trenca, i que només hi ha un fabricant que el pugui fer… És un desastre”, reconeix Villar.

Per aquesta raó, la remodelació de la Rambla preveu un nou paviment que serà igual a tota la via, a davant del Gòtic i a davant del Raval, i transmetrà una imatge homogènia. Tanmateix, això no significa que el paviment històric s’hagi de llençar a les escombraries. I, de fet, molts barcelonins ja s’han mostrat interessats per aconseguir alguna peça com a record.

Onades reciclades

Amics de la Rambla proposa reubicar algunes de les rajoles, les més ben conservades, i col·locar-les en llocs estratègics, com ara l’oficina d’informació turística del Palau Moja, al centre d’Art Santa Mònica, al Palau de la Virreina o fins i tot als teatres. Seria una manera de conservar el record del paviment de la Rambla més enllà de les fotos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram