Flors

Una de les floristeries que sobreviu a la Rambla. Foto: Joanna Chichelnitzky

L’Ajuntament encarregarà un informe per estudiar la possibilitat de reobrir les parades de flors que romanen tancades, algunes des d’abans de la pandèmia. De moment, però, no permetrà la reobertura de cap floristeria.

Si bé la intenció inicial era enderrocar els quioscos tancats per ampliar l’espai al passeig, la pressió popular ha fet que el consistori es replantegi la qüestió i encarregui un estudi de viabilitat. De fet, segons Betevé, l’enderrocament dels quioscos tancats ja no està sobre la taula.

Una Rambla sense flors?

L’associació Amics de la Rambla sempre ha estat al capdavant de la lluita popular per salvar els floristes i per potenciar aquest negoci a la Rambla. “No podem imaginar-nos una Barcelona sense la Rambla i no volem imaginar-nos una Rambla sense flors”, diu Fermín Villar, el president de l’entitat, denunciant que “l’Ajuntament no té interès a invertir-hi ni un euro i això és una vergonya, perquè és l’activitat tradicional que encara té l’essència original, que dona un nom a la Rambla”.

Els floristes que treballen al passeig formen part del Mercat de la Boqueria i és per aquí per on es podria ajudar-los. “La reforma del mercat de Sant Antoni ha costat 120 milions, que es diu aviat. Això són vint mil milions de les antigues pessetes”, es queixa Villar, que demana a l’Institut de Mercats més inversió a la Boqueria.

Història viva

Les parades de flors són un dels elements patrimonials de la Rambla. Hi ha constància que la tradició arrenca el segle XII, tot i que les primeres parades establertes oficialment daten del 1853. Antigament, es muntaven diàriament amb cavallets i taulons de fusta, on es col·locaven plantes i flors, que es guardaven en magatzems situats a prop de la Rambla. Va ser així fins als anys seixanta del segle XX, quan es van establir parades fixes.

Als anys noranta es van remodelar de dalt a baix, però des de llavors el nombre de parades ha anat caient, a conseqüència de les jubilacions. Finalment, la pandèmia ha acabat reduint-ne el nombre fins a vuit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram