Guàrdia Urbana

Ada Colau i Joan Ignasi Elena en la signatura de l’acord. Foto: Ajuntament

La Guàrdia Urbana de Barcelona podrà gestionar directament denúncies de violència masclista en l’àmbit de la parella. Fins ara, els Mossos d’Esquadra eren els únics autoritzats a atendre aquesta mena de casos, però gràcies a un acord entre Interior i l’Ajuntament, des d’ara també podrà fer-ho la policia municipal. El primer espai habilitat al respecte serà la comissaria de Nou Barris i, a partir del mes d’abril, també la comissaria de la Rambla, que vol esdevenir un punt de referència en l’atenció a aquestes víctimes.

L’acord signat entre l’alcaldessa Ada Colau i el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena és un acord pioner en l’àmbit policial gràcies al qual els agents podran fer qüestionaris, fer la recepció de la denúncia o bé derivar-ho als Mossos d’Esquadra si hi ha diligències d’investigació.

L’alcaldessa ha destacat la importància d’aquest acord “per totes les víctimes de violència masclista i, per tant, per totes les dones en general, ja que gràcies a això estan una mica més protegides”. El conseller Elena també s’ha mostrat molt satisfet amb l’acord entre els dos cossos policials i ha manifestat que continuaran “apostant per aquesta col·laboració” perquè hi creuen, així com “pel creixement dels Mossos d’Esquadra a la ciutat de Barcelona” com han fet els darrers dos anys “per fer realitat la proximitat”.

Recepció de denúncies

A la comissaria de la Rambla, la Guàrdia Urbana podrà rebre directament denúncies en l’àmbit de la parella, i també de l’exparella, relacionades amb violència psíquica o física, lesions, amenaces, coaccions, assetjament, injúries, revelació de secrets o casos de trencament de condemna.

En canvi, quan sigui necessària la pràctica de diligències d’investigació o de policia científica, els casos seran instruïts pels Mossos. Aquest és el cas de les denúncies de tipus penal com l’homicidi, l’avortament, detencions il·legals, matrimoni forçat, delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, violació de domicili, infraccions penals contra el patrimoni o denúncies que formulin terceres persones.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram