A la ciutat, al districte i a gairebé tots els barris hi ha algun racó que s’ha degradat amb el pas del temps i que necessita una intervenció perquè recuperi el seu millor estat. Aquest era el cas de la cantonada entre el carrer Còdols i el carrer d’en Rull. Una situació que, però, gràcies a la col·laboració entre veïns i el Districte, es va poder solucionar d’una manera molt poc habitual. I és que van ser els usuaris del Centre de Dia per a Gent Gran La Mercè i de la Residència de Gent Gran del Gòtic els principals artífexs de la recuperació d’aquest espai.

Els finestrals de l’edifici que acull aquests equipaments s’han reformat i s’han convertit en petites obres d’art. Tal com explica Matilde Albarracín, tècnica de barri del Gòtic, aquest espai s’havia convertit en el punt de trobada de delinqüents i traficants de droga. Gràcies al rentat de cara que s’ha fet, que va finalitzar al novembre, ara la zona és molt més segura i s’ha recuperat per a la vida veïnal i comercial, i per a la gent gran del barri Gòtic.

OBERTURA AL CARRER

Els finestrals del Centre de Dia La Mercè tenien els vidres foscos i pintats, les parets estaven brutes, i convertien aquesta cantonada en una zona fosca que generava inseguretat.

L’actuació que s’ha dut a terme ha consistit en obrir aquestes finestres al carrer amb reixes que deixen passar la llum, amb una neteja dels vidres, i convertint els finestrals en petits aparadors d’art. Per omplir-los de vida ha calgut la col·laboració de tots els agents del barri. El Districte ha pagat el material necessari, els usuaris del centre han decidit quina frase volien posar als finestrals (finalment s’ha escollit Amb un bon amic no hi ha camí llarg, amb diversos idiomes), l’artista Franco de Toledo s’ha encarregat de la decoració i els veïns i comerciants de les plantes i el verd.

Albarracín es mostra molt contenta del resultat, ja que, tal com explica, “els traficants no han tornat a aparèixer i l’actuació ha estat molt ben valorada pels veïns”. La neteja i millora de l’espai “dóna llum, dóna vida i ha convertit aquesta cantonada en un espai molt agradable”, conclou la tècnica de barri.

Un projecte de barri

La remodelació al Centre de Dia la Mercè no és la primera microactuació que es fa al Gòtic. Matilde Albarracín explica que aquest tipus d’intervencions van començar fa cinc anys amb el projecte Àgora. La col·laboració entre el Districte, la Guàrdia Urbana i l’escola de disseny Elisava ha permès fer treballs en diversos punts conflictius i recuperar-los per al barri.

Albarracín posa d’exemple la plaça de la Mercè, on avui mateix s’hi fa una diada de barri, la plaça de la Rosa o els voltants de la plaça de George Orwell, com a espais que s’han recuperat amb la col·laboració veïnal i que s’han convertit en zones d’estada i desenvolupament d’activitats veïnals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram