Una imatge del solar on està previst fer l’hotel. Foto: Línia Ciutat Vella

La plataforma Salvem les Drassanes va portar el passat 18 de maig el projecte de construcció de l’hotel de la cadena Praktik en un solar de la zona sud del barri del Raval a l’Oficina Antifrau i a la Síndica de Greuges.

Aquesta plataforma veïnal considera que, tal com ja va denunciar en un comunicat fa unes setmanes, el departament d’Urbanisme de l’Ajuntament “porta mesos ocultant informes que són decisius per concedir o denegar la llicència hotelera”. Durant la compareixença davant dels mitjans, Anna Moreno, una de les portaveus de la plataforma, va explicar que han demanat en diverses ocasions informes sobre l’aprovació inicial del projecte, la justificació del traspàs de metres quadrats entre els dos edificis que formarien l’hotel i un informe sobre el reaprofitament urbanístic. Moreno, però, va explicar que els tècnics d’Urbanisme els van reconèixer que no tenen aquesta documentació perquè no és necessària, tot i que mesos abans els haurien assegurat que sí que ho era. Segons Moreno, això és “una mala praxi que hauria de ser investigada”.

És per això que la plataforma vol que Antifrau posi en marxa una investigació sobre l’operació urbanística al voltant del solar des de la seva primera venda, l’any 1999. Salvem les Drassanes també va demanar el mateix dia a la Síndica de Greuges que investigui si es va produir alguna irregularitat en la requalificació del solar.

En tot aquest procés, Salvem les Drassanes té el suport de la FAVB. Un dels seus vicepresidents, Joan Balañach, també va comparèixer davant dels mitjans. Balañach va afirmar que el cas d’aquest hotel s’ha d’emmarcar en el “model de turisme massificat” que els anteriors governs de la ciutat van promoure.

Qui ho veu diferent és el Grup Municipal Demòcrata, que a principis de mes va afirmar que si el govern municipal no lliura la llicència a aquest hotel “incorrerà en delicte de prevaricació”.

PISOS TURÍSTICS
Paral·lelament, i en el marc del debat sobre el turisme que afecta el districte, continua la batalla de l’Ajuntament contra la presència de pisos turístics il·legals. El 10 de maig el consistori va presentar un balanç dels darrers 16 mesos -fa referència a tot el 2016 i als primers quatre mesos d’aquest 2017- que mostra com el govern municipal ha obert a Ciutat Vella 1.514 expedients per pisos turístics il·legals, que han generat 991 sancions i 768 ordres de tancament.

D’aquestes 768 ordres de cessament, 548 es van decretar el 2016 i 220 durant aquest 2017. De moment se n’han acatat 250, mentre que la resta segueixen el seu curs legal. Al mateix temps, l’Ajuntament també va anunciar que ha doblat, al conjunt de la ciutat, el cos de visualitzadors de pisos turístics il·legals, que passaran de 20 a 40. La mesura respon als pactes del govern municipal amb ERC per aconseguir el seu suport en la recent aprovació del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT). El portaveu republicà, Jordi Coronas, va defensar que el fet d’augmentar els recursos de detecció i inspecció dels pisos turístics il·legals també servirà per “acabar amb els discursos turismofòbics”.

HOTEL MAGDALENES
Precisament, enmig d’algunes de les accions de rebuig al turisme que la ciutat ha viscut en les últimes setmanes, un grup d’una trentena de persones, segons va publicar Betevé, van entrar l’1 de maig a l’Hotel Catalonia Magdalenes, situat al carrer de les Magdalenes del Gòtic, i van fer destrosses a l’entrada i a la recepció. Durant l’acció, que va durar uns 30 segons i va quedar enregistrada per diferents càmeres de seguretat, els atacants anaven tots disfressats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram