L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Medi Ambient, ha editat la guia Pensa, compra, cuina, menja. El menjar no es llença amb l’objectiu de promoure un canvi d’hàbits que permeti reduir el malbaratament alimentari a les llars barcelonines.

Actualment la generació de residus alimentaris a la ciutat és elevada. De fet, es calcula que aproximadament un 20% de les escombraries són menjar que es compra i s’acaba malbaratant. “Llençar menjar que és apte per al consum humà implica també llençar de manera indirecta una gran quantitat dels recursos que es necessiten per produir-los i distribuir-los fins a la botiga. Si, a més, tenim en compte la gestió i el tractament dels aliments que convertim en residus, és del tot evident que la pressió ambiental i social que generem al medi és innecessària”, comenta Joan Puigdollers, regidor de Medi Ambient.

És per aquest motiu que el consistori ha donat a conèixer als ciutadans aquesta guia que facilita consells de bones pràctiques en l’adquisició, la conservació i la preparació dels aliments per tal que esdevingui una font important de prevenció de residus orgànics. I és que, segons el consistori, el 65% dels residus que es generen a les llars es poden evitar.

LA LLISTA DE LA COMPRA

Un dels principals aspectes a tenir en compte és tant simple com fer una llista de la compra. “Una de les causes principals per les quals acabem llençant molt menjar a les escombraries és la manca de planificació a l’hora d’anar a comprar” que fa que “es comprin aliments que finalment no consumim”, apunten els creadors de la guia. En aquest sentit, pensar en el menú setmanal i cuinar les racions justes són accions que permeten estalviar diners i evitar llençar menjar.

Fixar-se en les etiquetes és un altre dels consells que ofereix la guia. Cal conèixer la data de consum preferent o de caducitat del producte i les condicions de conservació i emmagatzematge abans d’obrir-lo i un cop obert. Seguidament cal preguntar-se: “El consumiré abans del que marca la data de caducitat?”, “Puc comprar les unitats o la mida que realment necessito” o “Un cop obert, el consumiré abans que es faci malbé?”.

GUARDAR I CONSERVAR BÉ

“L’emmagatzematge i la conservació correctes dels aliments eviten la pèrdua de les propietats nutricionals, redueixen la possibilitat que es facin malbé i ajuden a reduir el risc d’intoxicacions a l’hora de consumir-los”. L’Ajuntament aconsella guardar els aliments dins de recipients hermètics o bé envasats i mantenir un ordre al frigorífic per poder revisar fàcilment “quins s’han encetat i les dates de caducitat per col·locar-los més a l’abast i consumir-los abans”. Tanmateix, s’aposta per congelar les verdures i hortalisses que no es consumiran d’immediat i fer conserves casolanes per allargar la vida dels aliments.

FRUITES I VERDURES

El grup de fruites i verdures representa un 40% del que mengem. Cadascun dels barcelonins consumeix de mitjana 113 quilograms de fruites i 75,2 de verdures al llarg de l’any, segons l’estudi del Banc dels Aliments (2010). Comprar quantitats adequades i conservar-les correctament són algunes de les estratègies per reduir-ne el malbaratament.

A l’hora d’anar a comprar aquest productes, cal revisar què hi ha a la nevera i comprar les fruites i verdures locals de temporada. D’aquesta manera, s’eviten punts de malbaratament degut al transport o a l’emmagatzematge ja que com més curt és el recorregut que han de fer les fruites i verdures des del lloc de producció fins al comerç, menys riscs corren de fer-se malbé durant el transport.

L’Ajuntament també aconsella comprar-la sense envasar, sempre que es pugui, i la quantitat justa.

Grups de consum ecològic

CONSUM_Cada vegada són més les famílies que formen part d’un grup de consum ecològic, una forma alternativa de consum que es basa en la relació directa amb els productors per comprar productes locals, de temporada, frescos i ecològics. Hi ha diverses modalitats de compra: alguns es proveeixen d’una cistella setmanal tancada, d’altres, en canvi, poden fer comanda i tenen la possibilitat de triar els aliments. Segons l’Ajuntament, aquest model de consum està força present a tot Catalunya: “compta amb més d’un centenar de grups, dels quals quasi un 82% es troben a la província de Barcelona”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram