Collboni

Collboni, amb el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle. Foto: ACN

L’Ajuntament vol impulsar la transformació integral de Ciutat Vella a deu anys vista. Amb la mirada posada en el 2035, el govern municipal de Jaume Collboni ha presentat aquest dimecres ‘el Pacte per Ciutat Vella’, un compromís per impulsar “des del diàleg i el treball conjunt” canvis al districte per recuperar un espai públic “endreçat i excel·lent”, contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i fomentar un desenvolupament social i econòmic “inclusiu i sostenible”. El pacte, un full de ruta que concretarà en els pròxims mesos accions estratègiques, arrenca amb 228 milions d’euros de pressupost per al mandat, dels quals 225 són per a inversions i 3 per reforçar polítiques socials i de prevenció.

La presentació arriba en un moment en què aquest districte de la ciutat ja pateix canvis visibles, entre ells la remodelació de la Rambla, la transformació de la Via Laietana o la celebració de la Copa Amèrica de Vela.

Les accions concretes per a impulsar la transformació integral de Ciutat Vella a deu anys vista es definiran en els pròxims mesos en un diàleg amb agents socials, econòmics, culturals i polítics. El treball s’estructurarà en quatre eixos principals d’actuació: persones, espai públic, economia i vincle. L’objectiu en l’eix de l’espai públic és “endreçar” i afavorir la convivència, mentre que en el cas de l’eix vincle l’objectiu és recuperar “la identitat i orgull” de Ciutat Vella.

La presentació del Pacte s’ha fet a l’Auditori del Liceu i ha comptat amb la participació de més de 180 representants d’entitats veïnals, associatives, esportives, comercials, culturals, i altres agents polítics, econòmics i socials del districte de Ciutat Vella, principalment, i de tota la ciutat.

Fase de debat

El pacte presentat encara ara una fase substancial de debat amb diversos agents. L’objectiu d’aquest debat és definir conjuntament, durant els pròxims mesos fins a mitjans de 2025, la visió i les prioritats per Ciutat Vella i les principals línies d’actuació estratègiques a implementar, que es concretaran en un pla d’accions estratègiques per al districte amb horitzó 2035.
El diàleg, segons l’Ajuntament, pivotarà sobre la necessitat “d’endreçar” i transformar el districte, “l’aspiració de crear oportunitats” i el sentiment de “recuperar l’orgull i la identitat” de la seva ciutadania.

Segons el calendari previst, el diàleg que ara arrenca s’allargarà fins a l’estiu de 2025 i comptarà amb jornades i sessions de treball per definir quines han de ser les línies estratègiques, accions i projectes. A partir de la tardor de 2025, es treballarà la implantació i desplegament de les primeres accions i projectes definits en el marc del Pacte per Ciutat Vella.

A més, des de l’inici, es constituirà un Consell Assessor format per persones de l’àmbit públic, social, econòmic i cultural que per la seva trajectòria hagin tingut una especial vinculació amb el Districte de Ciutat Vella.

Segons el consistori, el diàleg inclourà “el màxim d’opinions, punts de vista i realitats possibles”, i per això el govern municipal ha convidat al conjunt d’agents locals vinculats directament o indirectament al districte. Tanmateix, no tots els agents del barri es mostren partidaris del pacte que tot just neix.

Entitats i col·lectius en contra del pacte: “És un intent de blanquejar polítiques”

Una trentena d’entitats i col·lectius dels barris de Ciutat Vella s’oposen al pacte, ja que el consideren “un intent de blanquejar polítiques neoliberals i de persecució dels grups socials més precaritzats”.

Així ho recull un manifest signat per les diverses entitats, entre les quals hi ha l’Associació de Veïns i Veïnes del Gòtic, l’Associació Veïnal Casc Antic, la Xarxa Veïnal del Raval o Acció Raval, que reivindiquen que coneixen “de prop i des de dins totes les dimensions de la crisi social” al districte. A través del manifest, presentat aquest dimecres al matí, les organitzacions denuncien la “sobreexplotació” turística, la pressió immobiliària o la saturació de l’espai públic i assenyalen que el que cal és salut, habitatge i educació per a tothom.

Entre altres, es queixen de la “mercantilització” d’espais arran de la Copa Amèrica de Vela i l’expulsió de persones de la tancada migrant de la plaça de la Gardunya. A més a més, alerten sobre un nou protocol que “en uns mesos pot deixar al carrer moltes veïnes” que malviuen en pensions i assenyalen que l’Institut Municipal d’Habitatge de Barcelona (IMHAB) està incrementant el lloguer de moltes de les persones reallotjades a pisos socials de propietat pública. D’altra banda, també reneguen de l’increment de multes a persones sense llar i els canvis per donar de baixa altres persones del padró municipal.

Per altra banda, assenyalen que hi ha escoles en les quals es desmunten els equips i els projectes educatius “d’un dia a l’altre” i adverteixen que les retallades en sanitat deixaran aquest pròxim estiu l’atenció primària “en una situació de greu precarietat”. “Mentre tot això es produeix, per la via dels fets consumats, el poder municipal es treu de la màniga l’anomenat Pacte per Ciutat Vella”, conclou el manifest.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram