Els lloguers de Ciutat Vella han pujat un 9,3%. Foto. Cristian López

El preu dels pisos de lloguer s’està disparant a Barcelona i Ciutat Vella és el districte que encapçala aquest augment. Ciutat Vella però, no és només el districte més car de la ciutat, sinó el de tot l’Estat. Així ho indica l’estudi del portal immobiliari Fotocasa ‘L’habitatge de lloguer 2016’ publicat el passat 17 de gener. El mateix estudi de l’any passat ja va situar Ciutat Vella a la primera posició d’aquest rànquing.

Així doncs, el 2016 a Ciutat Vella es va acabar amb el preu de lloguer del metre quadrat enfilat fins als 17,37 euros, una xifra que implica un augment d’un 9,3% respecte de l’any anterior, quan el preu del metre quadrat era de 15,77 euros. Aquest increment, però, se situa per sota de la mitjana de la ciutat, on ha pujat un 13,7%. El districte on l’augment ha estat més pronunciat és a l’Eixample, ja que els preus han pujat un 18,7%. També cal destacar que, a banda de Ciutat Vella, el segon i el tercer districtes més cars de l’Estat són Sarrià-Sant Gervasi (16 euros al metre quadrat) i l’Eixample (15,89 euros al metre quadrat). El primer districte de la llista que no és de Barcelona és Chamberí (Madrid), que ocupa el quart lloc de la llista.

La responsable d’anàlisi d’aquest portal immobiliari, Beatriz Toribio, va explicar durant la presentació de l’informe que els preus amb els quals es fan els càlculs són els de “les ofertes registrades als webs d’immobiliàries i , per tant, pot ser que estiguin una mica per sobre del que s’acaba registrant als contractes, però donen una imatge bastant real sobre la tendència del mercat”. Beatriz també va apuntar que el creixement del lloguer és una bona notícia per al mercat immobiliari, ja que demostra que “s’està produint un canvi de mentalitat”.

EL TURISME
En aquest escenari d’alça dels preus del lloguer, el turisme, i conseqüentment els pisos turístics, és un dels factors que hi juga un paper més determinant.

Això ha provocat que des de fa temps diverses entitats i plataformes veïnals instin a l’Ajuntament a reduir el turisme a la ciutat. El passat dia 11 l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Observatori DESC i el grup promotor Sindical d’Inquilins van publicar un manifest, sota el títol de ‘No ens faran fora’, on afirmen que “en els últims cinc anys on han pujat més els lloguers és a les zones on es concentra més oferta turística: Ciutat Vella, Eixample i Sagrada Família”. Aquestes entitats també consideren que el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), recentment aprovat, és “insuficient” i apunten que hauria de ser “més restrictiu per revertir el procés d’expulsió dels veïns”.

REGULAR EL LLOGUER
En paral·lel, el govern municipal va demanar el passat dia 20, juntament amb l’Ajuntament de Madrid, a l’executiu de Mariano Rajoy que reguli el preu màxim dels habitatges de lloguer. Es tracta d’una mesura que la Generalitat ja va anunciar fa uns dies que vol tirar endavant. El govern català vol intentar regular els lloguers creant un índex de referència de preus.

D’altra banda, la regidora Gala Pin va prometre el passat dia 20 que l’Ajuntament plantarà cara a les empreses que es dediquen a comprar edificis al districte per fer fora els llogaters i revendre’ls a un preu més alt. Pin, fins i tot, va parlar d’un fons d’inversió, MKP Premium, que porta a terme aquestes pràctiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram