El Raval compta, des de fa molts anys, amb una extensa oferta cultural que inclou museus, teatres, sales de concerts, artistes, escriptors i reclams arquitectònics entre d’altres. Una oferta però, que ha passat desapercebuda en moltes ocasions als ulls dels visitants i dels mateixos veïns i veïnes de Barcelona. Amb l’objectiu de reivindicar-la i potenciar-la, el Districte i les diferents entitats han sumat esforços i han engegat el projecte Raval Cultural.

Un projecte que recull l’objectiu d’associar l’adjectiu cultural al nom del barri i que ja va propiciar la instal·lació al Raval del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), a mitjans de la dècada dels 90. I que ha fet que s’instal·lin i es potenciïn altres equipaments culturals en diversos punts del barri.

Ara, un cop bastit d’una gran xarxa d’equipaments i de recursos, el Raval Cultural vol fer una projecció conjunta de tots ells i fer més fàcil l’accés a la cultura.

ACCIONS CONCRETES

El barri compta amb 322 recursos culturals repartits en diferents categories com ara museus, institucions acadèmiques, biblioteques, teatres, bars de música en directe o associacions entre molts altres. Entre ells ja existeixen algunes xarxes per treballar conjuntament. Raval Cultural és un pas més per afavorir la cooperació entre entitats.

Des de Raval Cultural ja han començat a treballar. Els objectius marcats són millorar la imatge del barri, sovint estigmatitzada, potenciar l’acció conjunta i transversal en l’àmbit cultural i reforçar el lligam entre els veïns del Raval i la cultura. Per fer-ho s’han dissenyat tres camps d’actuació: potenciar l’acció cultural, intervencions urbanístiques i establir una comunicació i promoció conjunta. Algunes de les accions concretes que ja s’estan duent a terme són visites guiades per diversos punts del barri (ja hi han participat més de 600 persones), la creació d’un banc de recursos tècnics, el projecte apadrina el teu equipament que es fa amb col·laboració amb les escoles, una campanya de comunicació a la ciutat i la col·locació de plaques identificatives a tots els equipaments de Raval Cultural.

Fer-se més visible

La cultura ja és present al Raval, però no és prou visible. Amb aquest objectiu es fan moltes de les accions promocionals d’aquest projecte. A finals de febrer es va inaugurar el mural de Keith Haring Todos juntos podemos parar el sida, que serà un símbol de la ciutat i contribuirà a aquesta finalitat.

Raval Cultural, amb la col·laboració del MACBA, ha decidit aprofitar la celebració del 25è aniversari d’aquesta obra, per posar en valor el fet que el Raval ha estat i és pol d’atracció de grans artistes de fama mundial, com Keith Haring. L’artista va pintar la seva obra en un mur d’un edifici avui desaparegut, situat al voltant de la plaça Salvador Seguí. Ara s’ha reinstal·lat en un mur situat al costat del MACBA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram