El barri del Raval és el territori amb més concentració de recursos culturals de tota mena i de

tota mida de Catalunya. A banda de les grans institucions culturals i de país que amb els anys

s’han anat instal·lant al barri, existeix una àmplia base de petites i mitjanes entitats, institucions i associacions que també ofereixen una gran diversitat i varietat de productes i projectes culturals.

A tot aquest teixit se suma el patrimoni arquitectònic, arqueològic i històric que també

té una presència molt marcada en aquest territori. I això deixant de banda els equipaments educatius del barri, que acaben de definir la seva identitat cultural.

El Districte de Ciutat Vella, liderat per la regidora Mercè Homs, es va plantejar com a objectiu aprofitar aquest gran potencial cultural ja existent al barri per acabar la gran remodelació urbana i urbanística que va començar als anys vuitanta amb una transformació molt més conceptual i que comportés també un canvi radical en la qualitat de vida dels veïns. El projecte Raval Cultural es va començar a gestar des del començament d’aquest mandat i a partir del moment que la Filmoteca de Catalunya, l’última peça d’aquesta gran transformació urbana, va obrir portes.

L’ÚLTIMA EMPENTA

Raval Cultural és un projecte que té per objectiu implantar en l’imaginari col·lectiu la identitat cultural ja existent al barri del Raval però sovint desconeguda o simplement ignorada. El projecte consisteix a crear itineraris i zones d’interès que permetin relligar i potenciar aquesta riquesa cultural i patrimonial, per fer-la visible. Per altra banda, Raval Cultural permetrà que els grans equipaments culturals donin força als petits espais alternatius treballant conjuntament per fer més atractiva l’oferta conjunta.

A través d’aquest projecte es donarà a conèixer la història i el patrimoni del Raval reforçant el sentiment de pertinença i col·lectivitat, i alhora el de coresponsabilitat amb l’entorn. Raval Cultural és, de fet, una mirada diferent sobre el barri, la qual ha de comportar la millora de la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes perquè dinamitzarà tot el potencial del barri al voltant de la identitat amb la cultura.

Tres línies d’actuació

ACCIÓ CULTURAL Raval Cultural neix amb tres línies d’actuació molt clares. La primera d’elles, l’acció cultural, es basa en activitats culturals pròpiament dites. Línies d’ajuda, creació d’un banc de recursos tècnics i logístics i visites guiades a comerços històrics, entre d’altres, són algunes de les iniciatives.

NOUS ITINERARIS
El projecte també vol forçar nous itineraris de descoberta del barri i recorreguts al voltant de diversos centres d’interès o nòduls que en realitat ja estan marcats per l’existència de concentracions d’equipaments i entitats culturals.

PROMOCIÓ
La iniciativa, impulsada pel Districte i l’Ajuntament, també crea la marca Raval Cultural, el seu web corresponent –conjuntament amb aplicacions per a telèfons intel·ligents– i editarà tríptics informatius sobre el projecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram