Des de la Prehistòria i fins ara. El temps que transcórre entre aquestes dues dates queda plasmat a La Carta Arqueològica de Barcelona. És un projecte de la Direcció de Patrimoni, Museus i Arxius de l’Institut de Cultura de la ciutat que té com a objectiu esdevenir un document de reflexió i de sensibilització de la ciutat, així com un instrument per a la gestió del territori, amb criteris de sostenibilitat.

Es tracta d’un inventari del passat històric de la ciutat de Barcelona amb la finalitat d’oferir als usuaris un conjunt d’informació unificada on quedi recollida tota la documentació del patrimoni arqueològic. Així doncs el document està orientat cap a l’anàlisi, el diagnòstic i l’avaluació tant del subsòl com del patrimoni construït.

COM FUNCIONA?

A través de l’aplicació de Google Maps els usuaris poden consultar a la xarxa i de forma senzilla els fons patrimonials de la ciutat així com també un inventari de les intervencions que ha patit el sól barceloní. La Carta recull les prospeccions (amb rebaix de subsòl o sense) i també les excavacions en extensió, tant preventives com planificades. Cal destacar que també s’han elaborat fitxes a partir de diversos estudis històrics, la majoria d’edificis concrets. Dins d’aquest apartat està inclòs el que es coneix com arqueologia de l’arquitectura, i les prospeccions no invasives al patrimoni construït. Així mateix s’ha inclòs en aquest apartat les fitxes dels refugis antiaeris que es van construir a Barcelona arran de la Guerra Civil Espanyola.

3.000 PUNTS

A través de la pàgina web cartaarqueologica.bcn.cat es pot fer la consulta de més de 3.000 punts d’interés arqueològic.

Al site es poden fer diversos tipus de cerques. Es pot buscar una intervenció arqueològica en concret o bé per carrer o tipus com poden ser elements defensius o zones de necròpolis, i també per cronologies. A més, es pot depurar més la cerca combinant diversos aspectes com per exemple assenyalant el tipus de bé que es vol buscar i un marc cronològic en concret. En aquest sentit, si es cerquen elements defensius, sortiran tots els recintes emmurallats i elements de la Guerra Civil, i si a banda d’elements defensius es cerca època romana, sortiran totes les intervencions que han afectat la muralla romana de Barcelona durant l’esmentada època.

Tot i poder consultar milers de punts arreu de Barcelona, a primer cop d’ull el mapa mostra un gran cúmul d’accions realitzades als barris de Ciutat Vella. Com el seu propi nom indica, aquesta és la zona més antiga de la ciutat i, per tant, la que ha pogut experimentar més canvis des de la Prehistòria fins ben entrada l’època contemporània.

El Mercat del Born, dels més destacats

Un dels espai que ha tingut més cerques des de la seva entrada en funcionament és el Mercat del Born. Quan l’úsuari introdueix qualsevol adreça o punt d’interés al buscador, aquest ofereix tot tipus d’informació detallada sobre la cerca en qüestió. En el cas del Mercat del Born, indica la situació geogràfica, la descripció de l’equipament així com algunes anotacións de tipus històriques, diverses informacions de caire tècnic i legal  com per exemple la propietat o la persona encarregada de dirigir les darreres reformes. A més a més de les troballes que s’han fet en aquest indrets, indicant la data quan es van realitzar i de quin tipus eren.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram