Desnonament Raval

Foto: X (@RavalSindicat)

Matí mogut al districte. El veïnat s’ha mobilitzat per impedir tres desnonaments gairebé simultanis, dos dels quals al barri del Raval i un a la Barceloneta, aquest últim especialment polèmic. El Sindicat d’Habitatge del Casc Antic els titllava aquest dilluns d'”ofensiva a la qual cal fer front com a classe obrera”.

En la mateixa línia s’expressava el Sindicat d’Habitatge del Raval aquest matí, mentre s’executava un dels desnonaments amb la presència dels Mossos, en aquest cas al carrer dels Robadors: “Defensem la casa de l’Omar. L’Ajuntament de Collboni el fa escollir entre ‘papers o meda d’emergència’. Només la nostra organització està fora de les lògiques del capital intrínsecament racistes”.

El cas de la Danitza

El desnonament de la Barceloneta ha quedat aturat, però s’ha marcat nova data al calendari per executar-lo, concretament el 7 de maig. El desnonament de la Danitza, veïna del carrer del Carme 106, s’ha ajornat fins al 7 de maig. El Sindicat de Llogateres i Llogaters ja ha demanat de nou el suport al veïnat per repetir la mobilització en la nova data. I és que el cas de la Danitza està generant rebombori.

La Danitza viu al carrer del Carme número 106 des del 2008, però “la seva llar s’ha convertit en el centre d’una batalla constant per l’habitatge des que, fa cinc anys, la SOCIMI Optimus Spain RE va comprar la finca on viu i va començar un procés d’expulsió de totes les veïnes per especular amb els habitatges”, explica el Sindicat.

Després d’un primer intent el 2019, que va acabar amb la signatura d’una pròrroga dels contractes gràcies a l’organització veïnal amb el Sindicat, de nou, Optimus vol desnonar la Danitza. El jutge responsable del cas no ha aturat el procediment, tot i que la Danitza té dret a un lloguer social.

 

 

“L’Ajuntament de Barcelona no sanciona els fons voltor que incompleixen la llei 24/2015, que els obliga a oferir un lloguer social als llogaters en situació d’exclusió residencial”, denuncia el Sindicat, que ha portat el cas de la Danitza a tribunals internacionals presentant un recurs al PIDESC (Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals), el tractat multilateral que forma part de la Carta de Nacions Unides i que permet a les víctimes de violacions de drets econòmics, socials i culturals presentar denúncies a escala internacional.

En paral·lel, han obert també un procediment contra Optimum Re perquè se sentenciï el dret de la Danitza a un lloguer social, però encara està en marxa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram