Pastilles

Els pacients han rebut cada tres setmanes durant sis mesos una dosi que costa 11.000 euros. Foto: Arxiu

La ciència avança i la lluita contra el càncer ho agraeix. Ara un nou estudi portat a terme als Estats Units obre de nou la porta a l’esperança. Un prometedor fàrmac ha fulminat completament el càncer colorectal de 18 pacients en només sis mesos. A més, es tractava de càncers localment avançats que requerien tractaments invasius com la quimioteràpia o la radioteràpia, o cirurgia en alguns casos.

Els inaudits resultats de l’estudi, liderat per un equip del Centre Oncològic Memorial Sloan Kettering (MSK) de Nova York i patrocinat per la farmacèutica GlaxoSmithKline, suggereixen que el tractament no tenir precedents i ser del tot efectiu, però ara cal continuar treballant per poder obtenir els mateixos resultats en un gruix de pacients suficient per poder acabar parlant de cura del càncer.

El preu de les dosis

Parlem d’un fàrmac d’immunoteràpia anomenat Dostarlimab, que ja es feia servir per tractar càncers d’endometri. El que fa és exposar les cèl·lules canceroses, de manera que el sistema immunitari pot indentificar-les i destruir-les. Els pacients de l’estudi n’han rebut una dosi cada tres setmanes durant sis mesos, a un preu que possiblement sona desorbitat: 11.000 dòlars la dosi (uns 10.400 euros), de manera que el cost total del tractament per pacient s’aproxima als 100.000 euros.

Els pacients han rebut cada tres setmanes durant sis mesos una dosi que costa 11.000 euros

Al cap de sis mesos, el càncer havia desaparegut per complet de l’organisme dels pacients sotmesos a l’estudi i era indetectable en les endoscòpies, tomografies i ressonàncies magnètiques. “Hi va haver moltes llàgrimes de felicitat”, explicava al The New York Times Andrea Cercek, oncòloga i coautora de l’estudi. I no és per a menys.

Sense efectes secundaris

Cal destacar també que els pacients no han patit efectes secundaris arran del tractament ni complicacions clíniques, una gran fita tenint en compte que normalment els medicaments inhibidors com aquest provoquen reaccions en un de cada cinc pacients.

I ara què?

Estem davant d’una bona notícia, sense dubte, però és només un inici. Ara cal, primer, seguir l’evolució d’aquests 18 pacients als qui la vida ha donat una inesperada alegria, sobretot per si el càncer torna a aparèixer, i segons i molt important, estendre l’estudi, que ha estat provat aquesta vegada en un grup molt reduït de pacients, per poder establir estadístiques més fermes i consolidar, si s’escau, el tractament, com una salvació per a moltes persones que ho puguin necessitar en un futur.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram