Gent gran

Amics de la Gent Gran afirma que no és el mateix estar sol que sentir-se sol. Foto: Ajuntament de Barcelona

Als malestars físics de l’edat, les persones grans sovint han d’afegir-hi una altra mena de problemàtiques: les que tenen a veure amb el seu benestar emocional.

En aquest sentit, la soledat és un dels majors riscos psicològics per a les persones d’edat avançada. “La soledat no desitjada, entesa com una emoció que experimentem de forma individualitzada i subjectiva, pot aparèixer en qualsevol moment de la nostra vida i convertir-se en la nostra companya durant molt de temps”, afirmen des de la fundació Amics de la Gent Gran. “És important saber que, patir soledat no desitjada durant llargs períodes de temps, suposa posar en risc la nostra salut física i emocional”, afegeixen.

És per aquests motius que l’organització que vetlla pel benestar i els drets de les persones d’edat avançada ha publicat cinc recomanacions per fer front a la soledat no desitjada:

1. Demanar ajuda i demanar companyia

Segons expliquen des d’Amics de la Gent Gran, estar sol i sentir-se sol són coses completament diferents. Per aquest motiu, un cop detectada la soledat no desitjada, es recomana demanar ajuda com a primera opció. “Sovint, la soledat pot fer-nos sentir aïllats sense estar-ho i és rellevant que ho comuniquem, ja que el nostre entorn pot estar molt disposat a oferir-nos el seu suport, però també pot no ser conscient de la nostra necessitat o situació”, afirma l’organització.

2. Escoltar les emocions, respecta-les i aprendre a gestionar-les

“Com a societat, hem après a negar o ocultar les nostres emocions, també és freqüent que les invalidem, traient-li importància”, diuen des de la fundació. És per aquest motiu que consideren necessari que es modifiquin els patrons, perquè això ajudarà a les persones grans a entendre com se senten i els ajudarà a posar nom a allò que els passa per treballar per solucionar-ho.

3. Dedicar temps a les relacions i treballar l’empatia i l’assertivitat

Dit tot això, des d’Amics de la Gent Gran apunten que és crucial que es cultivin les relacions, sempre des del punt de vista de l’assertivitat, “treballant la nostra confiança per comunicar-nos efectivament, però també des de l’empatia”.

4. Relacionar-se amb l’entorn i mantenir-se connectat

La clau de tot plegat per a la gent gran és no deixar de banda el món que els rodeja. “És de gran importància mantenir-nos en contacte amb el nostre entorn, sent conscients i formant part dels canvis que es produeixen en els nostres barris i municipis”, apunta l’organització. “Això ens permetrà conèixer a noves persones i anar construint noves amistats, allunyant la soledat” afegeix.

5. Aprendre a resoldre conflictes i rebutjar les relacions tòxiques

Finalment, el cinquè consell implica millorar la capacitat de resoldre els conflictes que es puguin presentar, i en cas de ser impossible, “tallar amb aquelles relacions que ens fan mal i no ens aporten el que necessitem”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram