Locomotora mataró

Rèplica de la Locomotora Mataró, que va fer el primer trajecte en tren de Catalunya. Foto: Museu del Ferrocarril de Catalunya

Arriba la calor, el bon temps i les ganes de sortir de casa. Però no sempre ve de gust conduir amb les acumulacions de trànsit que sovint es formen els dies d’estiu i festius per sortir de les ciutats. Sense cap dubte, una bona alternativa és optar pel transport públic. Aquest sovint acaba sortint més barat a causa del preu de la gasolina i dels múltiples descomptes a què ens podem acollir, i sense maldecaps ni costos afegits per l’aparcament.

Et portem deu joies prop de l’àrea metropolitana que sovint no es coneixen o s’opta pel cotxe com a primera opció, quan en realitat són ben accessibles en transport públic. D’idees, n’hi ha per a tots els gustos, siguin d’aventura i atraccions com descobriments arquitectònics i culturals que estan molt a prop, però que sovint no coneixem. Sense oblidar els més petits de la família. Tria, remena i guarda’t bé aquest enllaç per no oblidar-te’n!

1. Visita Catalunya en Miniatura

Descobreix un món en miniatura: maquetes de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i d’obres de Gaudí. La millor manera de conèixer molts llocs des d’un de sol! A més de la gran exposició de maquetes, Catalunya en Miniatura també compta amb diversos circuits d’aventura per als amants de l’adrenalina. Amb activitats relacionades amb el desig del desafiament, del valor i la valentia de tirar-se per les tirolines i passar pels ponts suspesos, entre moltes d’altres. A més, tens descompte en el bitllet de tren i l’accés al parc amb un bitllet combinat tant amb Rodalies RENFE com amb FGC.

  • On és? Can Balasch de Baix, s/n, 08629 – Torrelles de Llobregat, Barcelona
  • Com arribar-hi en transport públic? Amb les línies S4, R5, R6 i S8. Cal baixar a l’estació de Molí Nou o a Sant Vicenç dels Horts d’FGC i agafar un autobús que ens deixa a la porta del parc. O bé des de la línia R4 de Rodalies RENFE.
  • Web: www.catalunyaenminiatura.com

2. Viatja a la Badalona romana

Fundada al segle I aC, l’antiga Baetulo era una ciutat de planta nova creada pels romans. Va existir durant cinc segles i va deixar a Badalona algunes de les restes romanes més importants de la Hispania Tarraconensis. Moltes d’aquestes restes es poden veure avui en dia al Museu de Badalona, com les Termes i el Decumanus Maximus. Destaquen peces com la Venus de Badalona, la Tabula Hospitalis, o restes ibèriques com l’estela ibèrica de Can Peixau. D’altra banda, la ciutat també té altres restes que val la pena conèixer com la Casa dels Dofins i el Jardí de Quint Licini.

  • On és? Pl. Assemblea de Catalunya, 1 – 08911 Badalona
  • Com arribar-hi en transport públic? Per Badalona passen moltes línies de transport públic, des de l’R1 de Rodalies RENFE fins a línies de metro. Per arribar al museu l’òptim és baixar a l’estació de Badalona i caminar uns 12 minuts.
  • Web: www.museudebadalona.cat

3. Converteix-te en paleontòleg per un dia

Pràcticament tots els infants han tingut una etapa de fascinació pels dinosaures. O per la ciència. O per excavar. És igual quina sigui: aquest museu és per a vosaltres. L’Institut Català de Paleontologia té en la seva seu de Sabadell un museu interactiu pensat per descobrir el món de la paleontologia en activitats per a tota la família. Converteix-te en paleontòleg per un dia amb l’exposició permanent Avui investigues tu!, on podràs participar en el procés de descobriment d’una nova resta de dinosaure. Abans d’anar-hi pots comprovar també les moltes activitats familiars que ofereixen.

  • On és? C/ Escola Industrial, 23 – 08201. Sabadell
  • Com arribar-hi en transport públic? Es troba a escassos 5 minuts caminant de l’estació d’FGC Sabadell Plaça Major (S2) i a 10 minuts de l’estació Sabadell Centre de Rodalies (R4, línies a Terrassa i a Manresa), i a menys d’una hora de trajecte en total des de Barcelona.
  • Web: www.icp.cat

4. Vols conduir un tren? Museu del Ferrocarril de Catalunya

Trens antics i relíquies úniques d’un passat recent del transport que és clau per entendre la societat actual. Si t’agraden els trens en qualsevol de les seves èpoques i formes, gaudiràs de valent en aquest museu. L’origen era un dipòsit de locomotores de vapor de la ciutat, que va viure una transformació per convertir-se en un museu amb una cinquantena de vehicles, objectes històrics i elements de gran valor patrimonial. No et perdis parts com el Viatge en el Tren del Temps, un recorregut per les naus del 1881 rehabilitades els últims anys.

  • On és? Pl. Eduard Maristany, s/n, 08800 Vilanova i la Geltrú (Al costat de l’estació de Renfe Rodalies)
  • Com arribar-hi en transport públic? Res millor per visitar un museu del tren que arribar-hi en tren. La línia que hi té més freqüència és l’R2 Sud, tot i que també hi passen els regionals R15, R16 i R17. Des de l’estació de Barcelona-Sants es tarda menys d’una hora.
  • Web: www.museudelferrocarril.org

5. Res com el modernisme de la Masia Freixa

Una de les masies modernistes de més valor arquitectònic de Catalunya es troba al bell mig de Terrassa. Si mai l’has visitat, tardes a fer-ho: les corbes blanques de la Masia Freixa t’atraparan. Com molts altres edificis modernistes, la sensació és que ha sortit d’un conte de fades. Dissenyada per Lluís Muncunill, era original una fàbrica i l’arquitecte la va transformar en la residència de la família Freixa, industrials de la ciutat.  La visita guiada es realitza de dilluns a diumenge a les 12 h: consulta’n els detalls i fes la reserva prèvia en la web de turisme de la ciutat.

  • On és? Parc de Sant Jordi – pl. Josep Freixa i Argemí, 11 – 08224 Terrassa
  • Com arribar-hi en transport públic? La Masia es troba a 9 minuts caminant de l’estació Terrassa Rambla (S1 d’FGC) i a uns 17 minuts caminant de l’estació de Terrassa Estació del Nord (R4 de Rodalies RENFE). Si optes per la segona opció i no podeu caminar tant, les línies d’autobús urbà 1, 2, 3 i 6 connecten l’estació del nord amb la parada Mercat, que està a menys de 5 minuts a peu de la Masia.
  • Web: www.visitaterrassa.cat

6. Puja, baixa i gaudeix al Parc d’Atraccions del Tibidabo

Necessita poca presentació, tot i que potser no sabies que el Tibidabo és un dels parcs d’atraccions més antics del món en funcionament. Té atraccions per a tots els públics i gustos: des de la muntanya russa entre el bosc de Collserola fins a clàssics com el tren de la bruixa o l’avionet vermell.

Per arribar-hi, la nova Cuca de Llum és un funicular que ja quasi és una primera atracció del Parc. Parteix de la Pl. del Doctor Andreu, a Barcelona, i fa el recorregut (i salva el desnivell) entre la plaça i el parc en 4 minuts. Anar al Tibidabo en transport públic és una bona alternativa al pàrquing del parc, que cal reservar amb antelació per l’alta ocupació. Amb nens, l’aventura comença al tren!

  • On és? Pl. del Tibidabo – Sarrià-Sant Gervasi, 08035 Barcelona
  • Com arribar-hi en transport públic? Per arribar fins a la plaça del Doctor Andreu, punt des d’on surt la Cuca de Llum, es pot fer amb dos autobusos que estan inclosos en l’entrada al parc. Una de les línies, TibiBus T2C, s’agafa a l’Avinguda Tibidabo a l’altura de la Plaça Kennedy (prop de l’estació FGC Av. Tibidabo).
    • L’altra línia, el TibiBus T2B, s’agafa des de Vall d’Hebron (al costat de la parada de metro Vall d’Hebron).
    • També es pot fer servir el Funicular de Vallvidrera per pujar la muntanya i, un cop a la part de dalt podeu agafar l’autobús 111 direcció Tibidabo, que també us deixa a l’entrada del parc. En aquest últim cas, podeu optar per arribar fins a l’estació Peu del Funicular en FGC (línies S1 i S2).
  • Web: www.tibidabo.cat

7. Sortida a Montserrat

A més de ser un dels punts més emblemàtics i coneguts de Catalunya, la muntanya “màgica” de Montserrat és un pla ideal que es pot adaptar a diferents gustos, des de gaudir de la natura fins a les tradicions, la música o bé  la història gràcies al museu. Sabies que per pujar-hi es pot fer amb un Aeri que té quasi 100 anys? L’aeri o telefèric de Montserrat es va inaugurar el 1930 i encara manté les instal·lacions originals. Es tracta d’una forma diferent, si no la coneixies, de descobrir la muntanya, que té mil racons encara que hi hagis estat abans.

8. Viatja a l’edat mitjana al Monestir de Sant Cugat

Els monjos benedictins del monestir de Sant Cugat tenien un poder enorme en l’edat mitjana. Construït entre els segles IX i XIV, el Monestir és un dels millor conservats i té dins la joia d’un claustre amb capitells originals de l’escultor Arnau Cadell (de qui coneixem la identitat, fet no tan habitual en obres de l’edat mitjana). De fet, el Monestir està fet sobre un castrum romà i una església visigòtica (de la qual veiem les restes al centre del claustre). Les parets de pedra, a més, amaguen una història de sang. La nit de Nadal de 1350, durant la missa del Gall, hi van assassinar Arnau Ramon de Biure, abat del monestir de Sant Cugat del Vallès, a mans d’un grup de nobles.

A pocs metres del Monestir trobem un pla complementari ideal en el Celler Cooperatiu de Sant Cugat, d’estil modernista i on es pot visualitzar el procés històric d’elaboració del vi.

  • On és? Plaça d’Octavià, s/n – 08173 Sant Cugat del Vallès
  • Com arribar-hi en transport públic? El monestir es troba al centre històric de la ciutat, a uns 10 minuts a peu des de l’estació d’FGC Sant Cugat Centre (línies S1 i S2), i a 15 minuts de l’estació Sant Cugat Coll Favà, de l’R8 de Rodalies RENFE (aquesta última amb l’opció d’agafar l’L7 o el Park and Ride de les línies urbanes d’autobús per apropar-se al centre).
  • Web: www.visit.santcugat.cat

9. Modernisme i platja a Sitges

No cal anar gaire lluny per trobar platges i indrets ben especials. Sitges està molt a prop i molt accessible en transport públic de l’àrea metropolitana, i compta amb joies com el Cau Ferrat, una casa museu on Santiago Rusiñol es reunia amb artistes i el va fer cor del Modernisme. Conté obres de Rusiñol, Casas o Picasso, entre altres; però a part de l’art val la pena visitar-la pel mobiliari, l’arquitectura i els objectes originals.

Al costat el Museu del Palau de Maricel conté una obra importantíssima d’art. En ambdós casos, val la pena la seva situació al costat d’un penya-segat del mar i els edificis històrics on se situen. Per completar el dia val la pena passejar pel centre de Sitges o remullar-se a la platja en cas de bon temps.

  • On és? Tant el Palau de Maricel com el museu del Cau Ferrat es troben de costat al carrer de Fonollar, s/n, 08870 Sitges
  • Com arribar-hi en transport públic? La línia R2 Sud de Rodalies RENFE para a l’estació de Sitges i queda a 9 minuts caminant dels museus, que estan al costat de la platja.
  • Web: www.museusdesitges.cat

10. Estrelles, trens, peix i memòria històrica: el Maresme, diferent

Et proposem una ruta entre Tiana i Montgat dissenyada pel Consorci de Promoció Turística de la Costa del Maresme que proposa visitar l’Observatori Astronòmic de Tiana, l’antic tramvia de Montgat a Tiana, el Túnel del Tren, la subhasta cantada de peix (l’única tradicional que resisteix a Catalunya) i el Parc de les Bateries de Montgat.

Aquesta és la Ruta 10 de Turisme Familiar de Turisme Maresme. D’una banda, et recomanem mirar la resta de rutes, que proposen visites variades per la comarca. I de l’altra, que gaudeixis dels atractius dels municipis més enllà de les platges i els passejos marítims que tenen totes dues poblacions.

  • On és? El punt d’inici de la ruta és l’Observatori Astronòmic de Tiana
  • Com arribar-hi en transport públic? Primer cal baixar a l’estació de Montgat de l’R1 de RENFE. Després la línia B29 connecta l’estació amb la parada Poliesportiu, al costat de la qual trobarem l’Observatori, que és el punt d’inici de la ruta. A partir d’aquí, recomanem seguir un navegador de mapes, però les línies B34, B35, B29 i R1 ens ajudaran a moure’ns entre tots els punts.
  • Web: www.turismemaresme.cat
10 plans originals per fer amb nens a prop de Barcelona
WhatsAppEmailXFacebookTelegram