Jordi Mas

Jordi Mas, president dels comerciants de la Boqueria. Foto: Línia

No s’ho han passat gairebé a la Boqueria durant les últimes setmanes. La mort sobtada de Juanito Bayén, del Bar Pinotxo, ha colpit la família dels comerciants i ha aigualit la festa que havia de suposar la renovació del paviment. En parlem amb el president dels comerciants de la Boqueria, Jordi Mas.

El Mercat de la Boqueria és parada obligatòria per als grans cuiners. L’últim que hi hem vist és el José Andrés.
Sí, el primer que ha fet és anar a veure la parada on hi havia el Pinotxo. Ha sigut molt emotiu.

En una altra notícia en parlem més, sobre en Joan Bayén, però ara, digui’m, per què els grans cuiners passen per la Boqueria quan venen a Barcelona?
Per la seva història. Perquè el que no trobes a la Boqueria no ho trobes enlloc. I perquè els cuiners i sobretot els innovadors sempre han tingut com a referència aquest gran mercat. I això és cosa dels paradistes.

Els que en saben, vol dir?
Sí. Com que coneixen molt bé aquesta primera matèria, són els millors per assessorar els cuiners. I així neix una relació. De totes maneres, jo sempre dic que les ciutats s’han de conèixer pels mercats.

Potser per això alguns creuen que la Boqueria és per a turistes.
Sí. Avui mateix m’ho deia una persona. I li he contestat: Quan va ser l’última vegada que vas venir al mercat? Doncs bé, feia cinc anys que no venia. I en aquest temps han passat moltes coses.

És la percepció que hi ha.
Estem en tràmit de canviar-la. Ara fem activitats culturals al mercat perquè els barcelonins tinguin més motius per anar-hi. Per Sant Jordi hem tingut una taula de llibres gastronòmics, per exemple. També estem obrint noves parades amb nous conceptes per ampliar l’oferta del mercat.

“No n’hi ha prou amb reduir les obres de la Rambla a quatre anys, això és la ruïna”

Una altra queixa recurrent és que sempre hi ha massa gent.
Si tu ets un habitual de la Boqueria, ja saps a quina hora i a quins llocs has d’anar. Passa com a Barcelona, que s’està convertint en un caos quant a la mobilitat. Però si saps triar els carrers menys transitats, arribes abans, oi?

Un bon motiu per anar al mercat és veure el nou paviment.
Doncs sí, està acabat d’estrenar i jo faig un balanç molt positiu de com s’han fet les obres. Patíem molt per si hi hauria demores, perquè no era una obra fàcil, però els terminis s’han complert.

Això és bo per al negoci.
Nosaltres patíem molt pel trànsit al mercat i les vendes. Tot i que hem hagut de tancar per torns durant cinc setmanes, el cert és que els calaixos no se n’han ressentit tant com ens temíem. I el nou paviment era molt necessari.

Quin és el següent repte per modernitzar el mercat?
Queden molts passos a fer. El següent és dinamitzar les vint-i-una parades que tenim tancades ara mateix. Hem de donar-los vida. I llum! Perquè les que estan al cantó de la plaça de la Gardunya estan en una zona molt fosca.

En l’edició anterior de Línia La Rambla, Anna Benzal, florista de la Rambla, reivindicava un esforç per salvar la venda de flors al passeig.
Les floristes formen part del mercat de la Boqueria i de la història de la Rambla. Cal reivindicar-ho, perquè arreu del món veus molts espais amb flors. Donen llum i color, i això encara és més important aquí, que les floristes són al passeig.

Com veu vostè la remodelació de la Rambla?
Jo, personalment, no la veig. No m’imagino vuit anys d’obres. Ni tan sols els quatre que proposa Collboni. Perquè quatre anys d’obres són la ruïna de la Rambla. Penseu que les obres del pàrquing de la Boqueria van trigar cinc anys i es van carregar, de totes totes, el consumidor de barri. Si no fos pel turisme, ja no tindríem la Boqueria, perquè la vam matar amb cinc anys d’obres. Aquesta és la gran por que tinc jo. Ara bé, la reforma cal fer-la, i cal anar més enllà de la transformació dels espais.

Què més cal transformar?
Necessitem comerç al màxim des de plaça Catalunya fins a Colom. Hem de recuperar la moda, les boutiques, botigues amb ADN barceloní. I això, avui, no hi és. Aquesta és la reforma que requereix la Rambla. La transformació de l’espai ha d’anar acompanyada del comerç per despertar la vida. I és molt necessària, perquè Ciutat vella està molt desaprofitada. Espais com la Rambla i la plaça Reial han de lluir molt més.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram