Guerra Civil

Un dels canons que queden al parc de les Bateries de Montgat. Foto: Línia

Dignificar els espais bèl·lics del Maresme. Un objectiu que la comarca s’ha marcat per als pròxims anys per al qual, almenys de moment, Montgat ja ha fet el primer pas. Protegir i divulgar aquests espais de memòria és una decisió unànime que es va prendre al Ple municipal del maig d’aquesta localitat per tirar endavant un projecte per crear un centre d’interpretació al voltant del Parc de les Bateries.

Aquest espai, conegut per les dues metralladores que hi ha, també inclou altres construccions que daten de la Guerra de Cuba, del 1898, i que es van utilitzar durant la Guerra Civil. Es tracta d’un projecte que es va presentar durant el passat mandat i que ara s’ha tornat a posar sobre la taula. La intenció de l’Ajuntament és que Montgat sigui l’inici de la ruta de la guerra civil del Maresme, ja existent, que arriba fins Santa Susanna. Per tant, calen fer uns treballs per donar forma d’inici de ruta i de centre d’interpretació a l’espai. La regidora de Cultura i Gestió del Territori i del Patrimoni, Mercè Marín, explica in situ al diari Línia les primeres idees del consistori sobre el projecte en aquest entorn.

Elements de guerra

A part de les dues metralladores, també hi ha un tercer niu al parc, però l’arma no s’ha conservat al seu lloc original. Darrere d’elles hi ha unes edificacions on es guardava la munició que, mitjançant un sistema de politges, es pujava fins a les metralladores. La intenció municipal amb aquestes sales, que estan tancades, és habilitar-les perquè puguin rebre visites.

D’altra banda, també hi ha una casa que es va construir després de la guerra, ja que l’espai es va aprofitar com una destinació per fer el servei militar. Un complex que, tot i no tenir valor arquitectònic ni un ús específic, serviria com un equipament més per caracteritzar la zona. Ja a la costa, Montgat també conserva dos búnquers, un a la Riera d’En Font i un altre a la platja de Montsolís, i dos nius de metralladores davant del Turó de Montgat.

“Ja que ho tenim, s’ha de tenir bé. També crec que és necessari veure d’on venim per saber on podem anar, i més amb el context de guerra que es viu actualment al món”, recorda Marín. Tot aquest llegat seria el principi i el final d’aquest recorregut, que enllaçaria amb altres poblacions veïnes que ja s’hi han adherit com el Masnou. Sobre les construccions situades a la costa, Marín assegura que en l’actual pressupost ja està prevista una acció per senyalitzar aquests elements. Una funció clau, diu, per donar a conèixer el passat d’aquelles construccions.

Amb l’aprovació del projecte, l’Ajuntament està a l’espera de poder obtenir una subvenció per finançar-lo. En cas contrari, diuen, hi ha el consens de tirar-lo endavant amb recursos municipals.

El Consell Comarcal respon

Ara bé, què en pensa de tot plegat el Consell Comarcal del Maresme? Des de l’ens valoren positivament el projecte de Montgat, ja que la intenció del consell és anar sumant elements de tots els municipis de la comarca en una única ruta. “El Consell Comarcal va iniciar a Ruta de la Guerra Civil per posar en comú els elements, afegir els que no hi eren i identificar-los. L’objectiu d’aquest any i del que ve és veure què fa cada municipi, senyalitzar els elements i crear un mapa de rutes per tota la comarca”, comenta Marta Rovira, consellera de Cultura del consell.

Un mapa de la guerra civil

Rovira diu que està prevista una reunió amb els municipis per crear un mapa, cartells i també un tríptic per promocionar el patrimoni de la Guerra Civil a la comarca. “És un mandat democràtic explicar la Guerra Civil i les conseqüències de la dictadura. És important que es conegui, és part de la nostra història i de la nostra capacitat de resiliència. Ho tenim molt clar”, conclou Rovira.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram