Cal Trabal

La sol·licitud a la Generalitat es va presentar públicament enmig de Cal Trabal. Foto: Línia l’H

Els hospitalencs hi passem cada cap de setmana per anar a fer un tomb per la llera del riu, sigui caminant o en bici, malgrat les incomoditats evidents del “camí adaptat” –així li diuen– que connecta l’Hospital de Bellvitge amb el camí del Llobregat. Estem parlant de Cal Trabal, considerada la darrera zona agrícola de la ciutat i que ha estat a l’ull de l’huracà els últims anys, amenaçada per la planificació urbanística projectada pel polèmic Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) Granvia-Llobregat.

Ara, amb l’objectiu d’assegurar-ne la conservació i, de retruc, salvar-la de les maquinacions del PDU Granvia –que recordem, ha estat dues vegades tombat als tribunals i ara està en procés de reformulació–, el Grup de Patrimoni ha sol·licitat a la Direcció General de Patrimoni Cultural (DGPC) de la Generalitat que declari Cal Trabal Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), per tal que tingui la “protecció necessària i es pugui conservar de formar adient”, expressen els impulsors al document de la instància enviada a la DGPC.

A falta de completar tots els tràmits –que impliquen l’elaboració d’informes, expedients, exposició pública i audiència dels interessats–, de moment la DGPC ha acceptat a tràmit la sol·licitud.

Valor inestimable

Des del Grup de Patrimoni han volgut destacar el valor “estratègic” de Cal Trabal i els valors “d’especial singularitat i rellevància en el context comarcal” que hi aplega. “Té un valor patrimonial inqüestionable”, va expressar el president del Centre d’Estudis, Manuel Domínguez, el dia de la presentació de la proposta, celebrada enmig dels terrenys de Cal Trabal. Un valor patrimonial que va més enllà de l’àmbit arquitectònic, però. És cert que Cal Trabal té edificis catalogats com a Bens Culturals d’Interès Local (BCIL), com per exemple les masies de Cal Trabal, Ca l’Esquerrer i Cal Masover nou, a més de la Torre Gran –que cau a trossos tot i la protecció– o fins i tot trams actius del Canal de la Infanta. Així i tot, el Grup de Patrimoni vol destacar també uns altres valors de l’espai, com ara l’històric, el natural, el paisatgístic, l’etnològic i fins i tot l’educatiu.

En aquest sentit, consideren que Cal Trabal, ara que se’n parla tant, “pot ser un refugi climàtic importantíssim”, a més d’una zona que assegurés la “sobirania alimentària comarcal” i ajudés la ciutat a complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Així ho va explicar Cristóbal Ortega, que recorda que la lluita per conservar Cal Trabal “no és aïllada”, ja que forma part de la protecció del Delta del Llobregat, “que està patint polítiques agressives”.

I què passa amb el PDU?

Els impulsors de la sol·licitud desconeixen el temps que pot trigar a fer-se realitat la declaració de Cal Trabal com a BCIN, tot i que són optimistes, en saber que la Generalitat l’ha acceptada a tràmit. Si la petició arribés a bon port i s’acabés protegint l’espai en la seva globalitat, això es convertiria en un torpede a la flotació del PDU Granvia, els impulsors del qual haurien de tenir molta cura a l’hora de definir les actuacions urbanístiques a la zona.

El Grup de Patrimoni n’és conscient, i van comentar que informarien l’Ajuntament sobre aquesta petició. “Confiem que el consistori s’afegeixi a la petició i l’incorpori al replantejament urbanístic del PDU”, va expressar Domínguez. I és que, com van deixar clar durant la presentació de la instància, “seria un escàndol la destrucció d’un BCIN”.

Per la seva banda, una portaveu de la plataforma No Més Blocs, Anabel González, va definir la preservació de Cal Trabal com “una lluita compartida” contra el que consideren un “model especulatiu”, en referència al PDU Granvia.

Cal Trabal, al Parc Agrari?

Per altra banda, el Grup de Patrimoni ha descartat, almenys de moment i malgrat estar-hi d’acord, reclamar que Cal Trabal s’afegeixi al Parc Agrari. Tot i això, “l’esperit” del moviment associatiu és que aquesta zona acabi adherint-s’hi en un futur.

Cal Trabal, santuari de les aus

La importància de Cal Trabal va més enllà de l’agricultura. I és que la zona aplega el 80% de la biodiversitat local i és la llar de moltes espècies animals, en especial ocells. El Grup de Patrimoni calcula que hi ha 71 espècies diferents, 32 de les quals protegides a nivell europeu.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram