Obres

La nova regulació espanyola diu que els treballadors no poden treballar en situacions de calor extrema. Foto: Línia

A Viladecans van ser 31,6 graus a les 10:21 h. A Barcelona, 29 graus a les 10:52 h. A Sant Cugat, 31,4 graus a les 11:04 h. Aquest dimarts, l’àrea metropolitana de Barcelona va viure un clima tòrrid difícil de suportar, si no era amb l’ajuda d’un ventilador, d’un aire condicionat o d’una ombra. Un dels col·lectius que pitjor ho va passar va ser el de les persones que treballen a l’aire lliure.

Des del diari Línia hem volgut entendre què suposa haver d’anar a la feina quan el sol no dona descans, i per aquest motiu hem parlat amb diferents professionals que desenvolupen les seves tasques laborals a l’aire lliure. Podrien ser molts més. Podrien ser obrers, repartidors, agents de trànsit, jardiners… Però finalment hem parlat amb tres perfils.

Testimonis

Són les nou del matí i en Walter ja porta la samarreta xopa de suor. “No em puc canviar fins que arribo a casa a la nit”, explica l’home jove que treballa en una empresa de mudances. La seva és una feina que implica carregar i descarregar caixes pesades. Que implica esforç físic. “Ahir va ser insofrible”, diu mentre esbufega. Ell es pren la calor amb cert humor, i per això assenyala que dimarts, quan la temperatura va vorejar els 30 graus a Barcelona, va tenir molta sort perquè al pis al qual va fer la mudança “tenia aire condicionat”.

Quan preguntem sobre la calor a una treballadora del servei de neteja de Parcs i Jardins de Barcelona, que no vol donar el seu nom, la resposta és encara més contundent: “És mortal”. Li suen les celles i s’ha de retirar la suor amb el dit perquè no se li mullin les ulleres. “Tot i que ara portem la roba d’estiu, seria exactament igual quina roba portéssim”, explica la dona d’uns cinquanta anys. La seva és una roba similar a la que duia José Antonio González, un escombriaire de 60 anys de Madrid que es va fer tristament famós quan va morir per un cop de calor l’any passat. De fet, les morts atribuïdes a aquesta causa van ser 575 a Catalunya el 2022, segons un estudi de l’Institut de Salut Carlos III.

Finalment, des del Línia hem parlat amb tres treballadors que es dediquen a podar arbres a la ciutat. Són tres nois joves i forts, però quan esmentem la calor d’aquests dies, com la resta d’entrevistats, sembla que parlem del diable. Els músculs no poden contra la calor. “És criminal”, diu un d’ells. “Has de buscar ombra com sigui per no morir de calor”, afirma un altre. Són les 10 del matí i tots tres estan menjant en un banc de les noves superilles, per evitar els primers moments d’altes temperatures del dia. “En principi l’empresa hauria de ser sancionada si treballem a certes temperatures”, expliquen. “O almenys oferir-te alternatives”, afegeixen.

Què diu la llei?

El passat mes de maig va entrar en vigor una nova llei que regula quan es pot treballar a l’aire lliure i quan cal aturar la feina perquè fa massa calor. Segons la regulació, no es pot fer feina fora de l’oficina si l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) determina que hi ha una alerta vermella o taronja per temperatures elevades.

Cada regió de l’Estat té un llindar de calor diferent. En aquest sentit, a Catalunya es decreta l’alerta vermella quan s’assoleixen els 40 graus a la demarcació de Barcelona. Pel que fa a l’alerta taronja, s’estableix quan les temperatures van dels 37 als 39 graus.

Per tant, en els darrers dies cap indret de l’àrea metropolitana ha superat el límit que marca la llei per obligar les empreses a aturar la seva activitat.

Recomanacions contra la calor

Des dels sindicats, les pressions per millorar la vida dels treballadors quan les temperatures augmenten són constants. És per això que des de la UGT de Catalunya es va activar, el passat 22 de juny, la campanya UGT Calor. Aquesta iniciativa té com a objectiu sensibilitzar sobre “els riscos de la calor extrema als llocs de treball”.

A ulls d’aquest sindicat, “és important adaptar els llocs de treball a aquesta nova realitat climàtica” que produirà cada vegada més onades de calor.

Així mateix, la UGT recomana limitar al màxim els esforços quan faci calor, fer descansos per recuperar la temperatura corporal normal, reduir l’exposició mitjançant la modificació d’horaris de treball que permetin evitar les hores de més insolació o veure aigua de manera recurrent.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram