Turisme

El turista tipus té 35 anys i es gasta 445 euros de mitjana durant la seva estada. Foto: Blanca Blay/ACN

L’estiu del 2021 ha estat una bona temporada turística? Depèn de com es prenguin les dades i depèn de qui les interpreti. Sigui com sigui, les xifres ens mostren un panorama per al sector molt millor que el de l’estiu de l’any passat.

El juliol, per exemple, segons LABturisme el nombre de viatgers que van arribar a Barcelona i el seu entorn va augmentar un 79% respecte de l’any anterior. Això suposa més d’un milió de pernoctacions.

Es tracta d’una xifra enganyosa. Des de l’inici de la pandèmia, l’oferta d’establiments dedicats als turistes ha caigut un 15%, i si comparem les xifres d’enguany amb les d’abans de la crisi sanitària, el nombre de viatgers ha disminuït gairebé un 40%.

Massa poc turisme

Per al sector turístic, la campanya estival ha estat dolenta. Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona, considera que l’estiu, amb una ocupació del 50%, no ha funcionat per als hotelers de la capital catalana. “Si tots haguessin obert les seves portes, el percentatge seria molt pitjor”, considera Clos.

Així mateix, el president del gremi afegeix que els preus hotelers han caigut un 40% i recorda que “prop del 50% dels treballadors encara continuen en ERTO”.

Més dures són les paraules de Santiago García-Nieto, president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat). Segons ell, s’ha d’atribuir el fracàs de la campanya turística d’estiu a les males decisions polítiques del Govern i dels ajuntaments.

“Al contrari que les nostres administracions, altres països europeus han demostrat més responsabilitat, interès i empatia per ajudar a sobreviure i a reactivar la seva indústria turística, conscients de la importància que aquesta pot tenir per a la seva economia i el seu marc laboral”, afirma García-Nieto.

És per tots aquests motius que dins del sector s’ha instal·lat un clima de por de cara al futur. “Els pròxims mesos de tardor i hivern seran molt durs per a la indústria turística per la manca d’activitat” i això “llastrarà de forma crítica l’activitat turística i hotelera”, denuncia el president de la ConfeCat.

Massa turisme

Des de col·lectius com l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) consideren que, tot i que l’impacte del turisme està lluny d’assemblar-se al d’abans de la pandèmia, les institucions han fet tot el possible perquè així fos. “No s’ha escatimat en esforços i diners públics per retornar al turisme d’abans”, opina Daniel Pardo de l’ABDT. L’organització lamenta que tots els cants de sirena durant la crisi sanitària que apostaven per reformar el turisme “han quedat en paper mullat”.

De fet, Pardo considera que el model turístic segueix intacte, ja que en zones de la capital catalana típicament tensades per l’arribada de viatgers, com la Barceloneta o Ciutat Vella en el seu conjunt, han continuat els conflictes amb el veïnat.

És per això que diverses organitzacions com la mateixa ABDT, la PAH o la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) han convocat aquest dilluns un acte per denunciar el turisme de masses. Ho fan en el marc del Dia Mundial del Turisme, a la Llotja de Barcelona. En l’esdeveniment les organitzacions presentaran una contracimera a la trobada internacional del sector batejada com a The future of tourism que se celebrarà el mes d’octubre. Els col·lectius en contra de l’esdeveniment el defineixen com “la festa anual de la indústria turística per omplir-se la boca amb sostenibilitat, retorn social i altres ficcions”.

Perfil del turista

Més enllà de la disparitat de visions, si hi ha quelcom que resulta inqüestionable és el tipus de turisme que arriba a la regió metropolitana. “Aquest agost, per primera vegada des del març del 2020, el turisme internacional ha superat el turisme nacional a l’entorn de Barcelona (52,3%), fet motivat pels turistes internacionals de la ciutat de Barcelona (71,1%)”, expliquen des de l’Observatori del Turisme a Barcelona.

Així mateix, el turista tipus que visita la regió té 35,3 anys, normalment va en parella (52,8%) i passa una mitjana de 5,6 dies a la zona. A més, gasta una mitjana de 445 euros, dels quals més de la meitat els destina a menjar i beguda.

Per acabar, els turistes valoren els municipis que visiten amb una nota de 8,57 sobre 10, i els aspectes millor puntuats són el caràcter i l’amabilitat de la gent (8,43) i l’allotjament (8,35).

WhatsAppEmailXFacebookTelegram