Veïns terrasses

El portaveu de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Xavier Riu, amb el micròfon a la mà durant la roda de premsa veïnal. Foto: Línia

Quan comença la roda de premsa convocada per l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona per protestar contra “l’ús abusiu” que denuncien que fa el sector de la restauració de les terrasses –amb aglomeracions nocturnes incloses– als carrers Enric Granados i Aribau, i que provoca soroll a les nits, a les cafeteries els turistes prenen un cafè. Són les 11 del matí i ens trobem, precisament, al carrer Consell de Cent, entre Enric Granados i Aribau. Parlem, en el cas de l’Eixample barceloní, de la ‘zona zero’ d’aquest conflicte.

I és que les queixes d’aquests veïns continuen al centre de la polèmica després que l’entitat veïnal fes públic fa pocs dies el manifest La ciutat oblidada: cobdícia i vida degradada de veïnes i veïns. Un clam ofegat. En aquest escrit es denuncia “el grau de tensió existent” que es viu en aquests carrers. El comunicat continua dient que, “des de fa una dècada, la degradació de la qualitat de vida ha derivat en una situació insostenible que afecta la salut i els drets més elementals” de les persones que viuen en aquesta zona. Un manifest que conclou amb el llistat de les quinze reivindicacions que els veïns fan per revertir una situació que consideren “insuportable”: policia de barri, ordenança de medi ambient i de terrasses, neteja i silenci nocturn són algunes de les peticions que fan a l’Ajuntament.

Unir forces

El manifest de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample va veure la llum a finals de juny i, per reivindicar-lo amb més força, juntament amb entitats com SOS Enric Granados i el suport d’altres veïns, es va convocar, el 3 de juliol, la citada roda de premsa. Durant l’acte, el portaveu de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Xavier Riu, va afirmar que continuen insistint en les seves queixes perquè la problemàtica “ha augmentat amb l’arribada de l’estiu”.

Riu va explicar que estan patint “sorolls insuportables” i va tornar a alertar sobre la proliferació de terrasses als carrers Aribau i Enric Granados i el soroll que els veïns pateixen de matinada. “Es fa un ús abusiu de l’oci nocturn i de la restauració que afecta la salut dels veïns”, deia.

Amb l’arribada de l’estiu, que implica la presència de més turistes en una zona gentrificada, i la nova pacificació de carrers, el problema encara pot anar a més les pròximes setmanes, alerten els veïns. “Ens fa por que els nous eixos verds siguin una taca d’oli que provoqui un augment del problema, sigui aquí o en altres barris de la ciutat”, diuen els afectats. “Els locals volen treure benefici dels turistes a canvi del descans dels veïns”, va afegir Riu.

Finalment, el portaveu de l’entitat veïnal va afirmar que “la gent que veu la queixa des de fora deu pensar que no n’hi ha per a tant, però res més allunyat de la realitat”. És per això que considera que “la societat ha de fer un canvi cultural i de mentalitat sobre l’autocontrol i el civisme”.

 

La FAVB també protesta

Per la seva banda, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) va fer “una volta” a finals de juny per la Sagrada Família, un altre punt calent, amb l’Associació de Veïns del barri per denunciar que el problema de les terrasses no és exclusiu de l’Esquerra de l’Eixample.

L’entitat va publicar un tuit on es queixava del “col·lapse absolut als carrers del voltant del temple” i assegurava que “el 80%” dels restaurants i bars que van visitar aquella tarda, que van ser una quarantena, “incompleixen l’ordenança municipal i la llicència que tenen atorgada”.

Des de la mateixa FAVB, un dels seus integrants i portaveu, Pere Mariné, explica que el que pretenen donant aquesta dada és “constatar que, entre la quantitat de gent que s’acumula al voltant del temple per ser una zona turística i que alguns locals excedeixen el nombre de taules, de vegades s’ha de fer cua per passar per la vorera”.

Amb tot, Mariné afegeix que l’únic que demanen és que “si un local té una llicència de vuit taules, que no en posi 12”. “Només volem que es compleixi la normativa, i per això denunciem els casos extrems i molt evidents”, insisteix. El portaveu de la FAVB acaba lamentant que “falten recursos” de l’Ajuntament perquè “no és proporcional l’equip d’inspecció amb el nombre de terrasses”.

“Ho prohibirien tot”

Qui veu la realitat d’una altra forma és el Gremi de Restauració, que sempre s’ha mostrat molt crític amb aquestes queixes veïnals. Un exemple són les declaracions que l’entitat feia via Twitter a mitjans de juny. Aprofitant les queixes veïnals pel soroll que generen alguns concerts que es fan a la ciutat, el gremi assegurava que aquests veïns “són pocs” i que “s’atribueixen la representació ‘dels veïns’ com si la resta fossin extraterrestres. Ni terrasses, ni concerts ni discoteques: ho prohibirien tot”. La contundent crítica del Gremi de Restauració no es va acabar aquí. “Volem alertar de la sobrerepresentació d’aquestes opinions legítimes, però minoritàries”, afegien des de l’entitat.

De fet, preguntats sobre aquesta darrera protesta veïnal, des del Gremi afirmen a aquest mitjà que prefereixen no comentar-la en detall, tot i que es tornen a mostrar contundents contra aquestes “entitats pretesament veïnals i pretesament representatives que en realitat es representen a elles mateixes”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram