Robatori rellotge luxe

Un moment en què els Mossos d’Esquadra detenen dues persones sospitoses de robar rellotges de luxe. Foto: Mossos d’Esquadra

Probablement parlem del rellotge més famós de la història recent de Barcelona. El passat mes de juny, un turista nord-americà va denunciar als Mossos d’Esquadra que li havien robat un rellotge d’edició limitada de la marca Hubolt. Els fets van succeir al districte de Ciutat Vella de la capital catalana i van transcendir a la premsa quan es va informar que la peça de col·leccionista estava valorada en quasi 800.000 euros.

Les xarxes socials es van omplir de comentaris que anaven des de les crítiques al consistori per la sensació d’inseguretat a la ciutat fins als comentaris en clau humorística. “Qui es passeja amb un rellotge d’aquest preu pel carrer?”, es preguntaven alguns internautes.

Dies més tard, els Mossos d’Esquadra van desmentir que el rellotge valgués quasi 800.000 euros i van situar el valor de l’objecte en 43.000 euros. Alhora, van negar que el turista hagués estat atracat a punta de navalla com en un primer moment havia aparegut a la premsa.

Sigui com sigui, aquest Hubolt no és ni de bon tros el rellotge més car robat als carrers de Barcelona en els darrers temps. A l’abril d’aquest any, la policia catalana va detenir tres lladres que havien robat un rellotge valorat en 120.000 euros i al maig van detenir un home que n’havia robat un de 360.000.

Un grup especialitzat en rellotges

El robatori de rellotges d’alta gamma és una mena de delicte que ha anat a l’alça. De fet, des dels Mossos d’Esquadra diuen que, “amb la tornada a la normalitat després de la pandèmia”, s’ha viscut un creixement d’aquest fenomen que ja s’havia manifestat l’any 2019. Així mateix, afirmen que és un delicte “molt vinculat al turisme, que no només afecta Barcelona sinó que es manifesta en les principals ciutats d’àmbit estatal i internacional amb un fort impacte turístic”.

És per aquest motiu que el cos de policia va crear el Grup Titani el maig passat. Es tracta d’una nova unitat del cos especialitzada en lladres de rellotges de luxe, vinculada amb el grup de detecció de delinqüents multireincidents. “Juntament amb els Grups de delinqüència urbana dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana, ha treballat intensament per detectar aquestes persones i detenir-les, minimitzant l’impacte d’aquests fets delictius, que representen un 8% del total de robatoris violents que es registren a la via pública”, diuen els Mossos d’Esquadra.

També en els darrers temps, el cos de policia ha fet publicacions relacionades amb aquest tema a les xarxes socials. A banda de les comunicacions sobre furts, els Mossos d’Esquadra han publicat recomanacions com no deixar-se fer abraçades o petons per desconeguts, ja que és el moment en què els lladres aprofiten per sostreure el rellotge, o en cas de tenir un rellotge de luxe personalitzar-lo per evitar la seva revenda.

Valoració del Grup Titani

Cinc mesos després de la seva creació, des dels Mossos d’Esquadra s’ha fet una valoració de la tasca duta a terme pel Grup Titani. “Des del 23 de maig, quan es va crear, fins al 16 d’octubre, els agents del Grup Titani han resolt 114 fets i han detingut 78 persones”, detallen des del cos de policia.

Aquesta xifra se suma al total de lladres de rellotges d’alta gamma que s’han detingut a Barcelona en el mateix temps per qualsevol cos policial. En aquest sentit, el nombre és de 229 delinqüents.

Ordres d’allunyament

La lluita contra els robatoris de rellotges de luxe també s’està duent a terme des d’un altre àmbit: el judicial. En la darrera investigació dels Mossos a un grup criminal especialitzat en aquest delicte, es van detenir cinc persones. Tres homes de 35, 38 i 42 anys a Barcelona acusats de delictes de robatori amb violència, lesions lleus i pertinença a grup criminal, i dos més detinguts a Santa Coloma de Gramenet.

El jutge, per primera vegada en aquesta mena de robatoris, va dictaminar una ordre d’allunyament per a dos dels detinguts. Segons expliquen els Mossos d’Esquadra, no poden acostar-se a “un cèntric hotel del Port Olímpic i al Casino de Barcelona”. “Els arrestats aprofitaven la presència de turistes en entorns d’establiments de restauració i discoteques del Front Marítim de Barcelona per organitzar-se i actuar”, afegeixen.

Els lladres sempre utilitzaven la mateixa estratègia. Un dels delinqüents arribava amb un vehicle a la zona i, ajudat pels altres integrants del grup, feia tasques de vigilància i detecció de la possible víctima.

“Una vegada la detectava, entraven en acció dos membres més”, relaten els Mossos. “Un feia una pregunta o demanava una cigarreta a la víctima i l’altre l’assaltava violentament per sostreure-li el rellotge”, detallen per afegir que “en tot moment els detinguts estaven connectats per telèfon mòbil o auriculars per comunicar-se i intentar evadir la presència policial”. Els lladres fugien de la zona amb el cotxe de vigilància.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram