VIH

El 2018 l’Ajuntament de Barcelona va estendre un mantell pel Dia Internacional de la Lluita contra la Sida. Foto: Mar Vila/ACN

Amb la pandèmia s’ha parlat molt de notícies falses. Com bé sabem, la desinformació existeix d’ençà que els humans són humans, però un dels primers casos documentats pel que fa a les fake news modernes el trobem en l’anomenada Operació Denver. Va ser el KGB, el servei d’espionatge de l’URSS, qui va fer circular la mentida que el VIH havia estat creat en un laboratori estatunidenc. Ho va fer a través d’un diari indi, el Patriot, l’any 1983, i més tard va fer estendre la mentida a tot el món. Una mentida que encara ara segueix tenint seguidors.

Des d’aleshores, el Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) ha estat envoltat de falsedats i mitges veritats. Mentides que avui dia, quan com aquest dimecres se celebren 33 anys del Dia Internacional de la Lluita contra la Sida, segueixen campant en les nostres societats. Així ho considera Sebastian Meyer, president de l’associació Stop Sida, quan afirma que “encara ara es creu que et pots infectar del VIH per estar a prop d’una persona que n’és portador, fer-li una abraçada o un petó”.

No només circula aquesta idea sense cap fonament científic. “Moltes persones segueixen pensant que es tracta d’un virus que no es pot curar, i això crea una aura de perill… Tot i que una persona amb el VIH té la mateixa esperança de vida en nombre d’anys que algú que no el té”, assenyala Meyer.

Des dels anys 90, aquesta malaltia i els seus tractaments mèdics han evolucionat molt. Per una banda, ara els fàrmacs que una persona amb VIH ha de prendre són molts menys i gens lesius. “Recordo que als anys 80 la gent es prenia fins a 17 pastilles i s’havia de posar injeccions”, explica el president d’Stop Sida. Per altra banda, si es detecta el virus ràpidament, les persones infectades poden viure amb la mateixa esperança de vida, i fins i tot pot ser que el virus sigui indetectable i no transmissible.

L’estigma

Una detecció precoç és indispensable per evitar que el VIH derivi en Sida (Síndrome d’Immunodeficiència Adquirida). És per aquest motiu que Meyer es mostra crític amb la manca de proves que es fan al sistema de salut pública. “En part això té a veure amb l’estigma que aquesta malaltia té”, diu. Es refereix al fet que, de vegades, el personal mèdic no gosa proposar als seus pacients que es facin la prova del VIH perquè alguns pensen que és una malaltia associada a l’homosexualitat, a la drogaddicció o a les pràctiques sexuals fora del que moltes persones entenen com a normals. “La gent no s’atreveix a parlar del VIH amb la família, a la feina o amb els amics… No trucaràs a la teva feina per dir que vas a fer-te una prova del VIH, però sí que ho faràs per una prova de diabetis”, afirma Meyer.

Aquest tabú fa que es creï un “reservori de persones que tenen el VIH, que no ho saben i que poden transmetre’l sense saber-ho”. “És per això que cal fomentar les anàlisis per detectar el VIH, ja que, tot i ser una malaltia molt menys letal que abans, cal tenir respecte a un virus que no té cura”, sentencia Meyer.

Què diuen les xifres?

El darrer informe de la Generalitat sobre la malaltia, titulat Vigilància epidemiològica del VIH i la Sida a Catalunya, aporta algunes dades interessants. En primer lloc, la investigació, relativa al 2020, determina que es van detectar 329 casos de VIH i 29 de Sida a tota Catalunya. Això suposa una baixada molt considerable dels diagnòstics respecte a l’any 2019, quan eren més de 600 de VIH i 69 de Sida. Amb tot, la disminució de casos no és representativa de la realitat. “La pandèmia ha fet que moltes persones no anessin a fer-se la prova”, diu Meyer.

En segon lloc, el document fa una radiografia de les persones que més pateixen aquesta malaltia. “Els homes van representar el 88% (287) dels nous diagnòstics de VIH, mentre que les dones eren el 13% dels casos, amb un total de 42 diagnòstics”, afirma la Generalitat. L’edat mitjana de les persones amb VIH va ser de 36 anys, mentre que en el cas de la Sida va ser de 43.

Per últim, veiem que on més casos de VIH es van detectar va ser a la regió metropolitana. No és cap sorpresa, ja que és el territori amb més pes demogràfic. Sí que sorprèn veure que, en el cas de la Sida, Girona és, conjuntament amb la metròpoli barcelonina, on més casos es van detectar.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram