Bretxa salarial

Les dones amb més rang professional pateixen una bretxa salarial més gran. Foto: Xavier Pi/ACN

Les dones cobren menys. Cada any es publiquen investigacions sobre l’escletxa que separa els sous masculins i els femenins. Malauradament, però, l’anomenada bretxa salarial continua existint i és profunda, encara que en els últims anys s’ha anat reduint.

Així ho explica un informe de Comissions Obreres (CCOO), en què el sindicat diu que la diferència salarial entre homes i dones a Catalunya se situa en el 20,64%. Si ells cobren una mitjana de 28.965 euros anuals, el sou mitjà d’elles està en els 22.988 euros. La diferència és lleugerament superior a la que viuen els homes i les dones del conjunt de l’Estat espanyol, una mitjana que se situa en el 19,5%.

En el cas de l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que els sous són més alts, la diferència entre salaris també es troba al voltant del 20%. Segons dades de l’AMB, tot i que hi ha una “disminució progressiva de la diferència salarial mitjana entre dones i homes” respecte de l’any 2010, el salari mitjà anual per a ells es troba en els 32.281 euros, mentre que per a elles és de 25.913 euros.

De què depèn la bretxa?

Durant la vida laboral d’una dona, la diferència de sou respecte dels homes es nota de maneres diferents. “La bretxa salarial acompanya les dones durant tota la seva vida laboral i s’eixampla en les franges d’edat més altes”, explica l’informe de CCOO. “Es parteix d’una entrada al mercat laboral en desavantatge, i la bretxa es va eixamplant encara més amb l’arribada de la maternitat, fent-se més evident en els grups de més de 36 anys, tot i que durant la darrera dècada la bretxa s’ha anat eixamplant més en la franja de les treballadores joves”, afegeix.

D’aquesta manera, una dona d’entre 18 i 25 anys cobra un 13% menys que un home, mentre que una dona de 56 a 65 anys pot arribar a cobrar un 28% menys que els homes de la seva edat. En el cas de les dones menors de 18 anys, segons els càlculs del sindicat, la diferència és del 34%.

Més enllà de l’edat

Hi ha altres elements que també influeixen en la diferència de sous. El sector laboral, per exemple, n’és un factor clau. Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona analitzades per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), és en les activitats administratives on hi ha més bretxa. En aquest sector, els homes arriben a cobrar 10.000 euros anuals més que les dones. En el sector del comerç la diferència és de quasi 7.500 euros.

Resulta curiós que l’únic sector en el qual podem parlar d’escletxa de sous en el sentit contrari sigui el de la construcció. Aquí, les poques dones que hi treballen cobren gairebé 3.000 euros més que els homes.

Les dades de l’IERMB afegeixen altres elements reveladors. La bretxa afecta molt més els nivells professionals de més rang. Així, les dones directives amb estudis universitaris perceben gairebé 17.000 euros anuals menys que els homes en aquesta posició. La diferència també es fa notar en els obrers qualificats. En aquesta categoria, les dones cobren de mitjana un 28% menys que els homes.

No és una situació conjuntural

Podríem pensar que aquestes diferències salarials tenen a veure amb la precarització del món laboral, però les dades ens diuen tot el contrari, ja que és en les feines més estables on hi ha més desigualtats entre gèneres.

Així, la bretxa salarial es fa més profunda en les dones amb nacionalitat espanyola, amb contracte indefinit i amb una jornada laboral a temps complet.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram