Chemtrails

El negacionisme climàtic afirma que la sequera és conseqüència dels ‘chemtrails’. Foto: Pexels

Si no t’agrada el missatge, mata el missatger. Des de fa temps, estem veient com el clima canvia: sequeres, episodis de calor extrema, pluges torrencials, collites que se’n van en orris… Davant d’això, hi ha qui prefereix apartar els ulls i dir que la crisi climàtica que estem vivint és una conxorxa. Contra tot pronòstic, però, els darrers a rebre les conseqüències d’aquesta mena de pensament han estat els missatgers, és a dir, les agències meteorològiques de l’estat, a les quals s’acusa de mentir i d’amagar una suposada conspiració mundial, els objectius de la qual, sovint vinculats amb la ideologia d’extrema dreta, serien diversos: reduir la població, acabar amb la raça blanca, fer-nos obedients a les elits a través de la intel·ligència artificial…

Primer va ser l’AEMET, l’Agència Estatal de Meteorologia, qui va fer el crit d’alerta. Estrella Gutiérrez, portaveu de l’organisme, assenyalava en una entrevista a elDiario.es que mai s’havien rebut tants “insults” i afegia que en molts casos aquestes agressions verbals arriben “per telèfon”. “Assassins”, “ho pagareu” o “manipuladors satànics” són algunes de les ofenses de les quals l’AEMET ha estat víctima.

El Meteocat tampoc s’escapa de la cacera. Tot i que l’organisme no vol fer declaracions al respecte, afirma que els insults que reben a través de les seves xarxes socials són públics. El diari Línia ho ha pogut comprovar.

La ciència contra el negacionisme

Aquesta situació, que afecta l’estat anímic dels meteoròlegs –l’AEMET va emetre un comunicat en el qual demanava respecte cap a la seva feina–, ha fet saltar les alarmes de la comunitat científica. És per això que el col·lectiu Ecologistes en Acció de Catalunya publicava el 12 de maig un comunicat en el qual explicava què són els chemtrails.

En gran part, els atacs rebuts per les agències meteorològiques tenen a veure amb aquest concepte anglosaxó que podria traduir-se com a camí químic, i que no és altra cosa que l’estela blanca que deixen els avions al cel. Segons els negacionistes, que sovint tenen el seu espai de reverberació en xarxes com Telegram, els chemtrails són els causants de la sequera, ja que “tapen el sol, fumiguen i trenquen els núvols”. Alhora, parlen de la geoenginyeria, és a dir, la manera com els estats intenten canviar el clima a través d’actuacions científiques.

Sigui com sigui, des d’Ecologistes en Acció, referint-se a les esteles químiques, afirmen que “qualsevol motor de combustió crema una substància rica en hidrocarburs per alliberar la seva energia i impulsar el mitjà de transport, i el resultat és la formació de diòxid de carboni i vapor d’aigua”. Així mateix, assenyalen que aquesta reacció química és semblant a la que es produeix al cos d’animals com els humans quan fem servir “la nostra font d’energia química per combinar-la amb l’oxigen que respirem i emetre CO₂ i vapor d’aigua”. “És un vapor que quan fa fred observem en sortir de la nostra boca o nas”, detallen.

Intentant comprendre el pensament negacionista

La tàctica d’humiliar qui argumenta des de la por sembla que no ha funcionat. Humiliar el contrincant fa que s’instal·li amb més força en les seves creences. Per aquest motiu, resulta interessant la tasca d’Ecologistes en Acció de veure fins a quin punt el pensament negacionista no és pura bogeria. “És natural que amb el panorama d’emergència ecològica i d’actual sequera hi hagi preocupació generalitzada i creixent, però estem en un context de desinformació que pot perjudicar l’acció dirigida a les veritables causes del greu problema en què ens trobem”, afirma l’organització.

En aquest sentit, el col·lectiu reconeix que la geoenginyeria existeix i que hi ha hagut estudis per veure com es podria aplicar, però que no hi ha evidències que s’estigui aplicant de manera massiva per modificar el clima mundial. “Hi ha temptacions de fer manipulacions del clima a gran escala i això és un perill”, explica el biòleg i integrant d’Ecologistes en Acció Jaume Grau.

De fet, Ecologistes en Acció posa com a exemples sistemes per incidir en el clima local com la tècnica de sembrar núvols amb iodur de plata “per intentar provocar pluja”. Aquesta tècnica provoca la condensació de la humitat i s’ha utilitzat en països com la Xina, Israel o Mèxic en casos de sequera o per netejar ciutats contaminades. “L’últim cas va ser a Pequín el 2021 pels nivells perillosos de contaminació que patien en aquell moment”, afirmen des de l’organització.

Alhora, des d’Ecologistes en Acció argumenten que combatre la desinformació sobre els chemtrails no ens ha de fer caure en el parany de no criticar la contaminació que produeixen els avions. “Estan contribuint a la catàstrofe climàtica i suposen ja el 6% del total d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle”, denuncien.

Fins a arribar a Catalunya

Els atacs contra els serveis de meteorologia no són una qüestió nova ni patrimoni de Catalunya. De fet, el fenomen s’ha registrat en països tan diversos com Austràlia o França, on a les xarxes s’ha acusat les agències de meteorologia de manipular els termòmetres o d’exagerar el canvi climàtic.

El negacionisme climàtic català és més minso i no tan agressiu. Malgrat això, Grau alerta que, “des que s’han generalitzat les xarxes, i tot i que ha augmentat la llibertat d’expressió, se’ns fa més difícil processar informació i no tenim criteri per destriar el que és verídic del que és manipulador”.

“El canvi climàtic o la sequera són fenòmens complexos, i per entendre’ls cal un coneixement científic. Però davant d’això s’ofereixen respostes simplificades”, afirma. Segons el seu parer, darrere de l’estratègia de “desprestigiar la ciència climàtica i el coneixement científic” hi ha la intenció d’aturar qualsevol “qüestionament de l’estil de vida occidental”. “Qui surt més beneficiat d’això són determinats poders econòmics que no volen que res canviï”, sentencia el biòleg.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram