Mapa Menjo Plantes

El mapa de restaurants vegans té una vuitantena d’establiments indexats. Foto: Menjo Plantes

Per evitar el maltractament animal, per no engreixar una indústria que contribueix al canvi climàtic o per tenir una dieta d’aliments no processats. El veganisme, és a dir, l’alimentació que no contempla la ingesta de cap producte animal o derivat dels animals, cada vegada està més en auge, i els motius pels quals es practica són diversos.

Encara que hi ha alguns arguments que no convenceran tothom, hi ha fets irrebatibles. L’Organització de les Nacions Unides (ONU), per exemple, afirma que el consum de carn està relacionat amb el 14% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle al planeta. Al mateix temps, l’ONU estableix que la producció de cada hamburguesa suposa un dispendi de gairebé 1.700 litres d’aigua. Tot això per no parlar de la despesa energètica i de la utilització extensiva del sol conreable que suposa la indústria de la carn.

Quin va ser el motiu que va portar l’Albert i l’Anna a fer-se vegans? Tots ells. Quin va ser el motiu que els va portar a engegar el projecte Menjo Plantes? Aquesta pregunta és més senzilla de respondre.

Un mapa de restaurants vegans

Tal com expliquen l’Albert i l’Anna, la iniciativa Menjo Plantes va néixer després de veure que a internet la informació sobre els restaurants vegans era força escassa. “Quan volíem anar a menjar a fora ens costava trobar opcions, i Google t’acaba ubicant a llocs que no sempre són vegans i que, si ho són, no sempre tenen la qualitat que voldríem”, expliquen. A més, en la majoria dels casos es tractava d’informació en castellà i anglès, i d’establiments només aptes per a poques butxaques.

D’aquí va néixer la idea de fer un compte d’Instagram en el qual donar veu a aquells restaurants vegans de qualitat i fer-ho en català. També va ser d’aquí d’on va sorgir la idea de crear un mapa perquè la gent pogués ubicar-los. “Ja tenim més de 1.000 seguidors i el mapa l’han visualitzat més de 10.000 persones des que el vam crear el febrer de l’any passat”, afirmen des de la iniciativa, que ara es planteja crear un web i una app.

Fugint de l’elitisme

La idea de l’Albert i l’Anna vol fugir dels tòpics que de vegades acompanyen tota la cultura vegana. “La gent es pensa que menjar vegà és molt car”, afirma la parella. De fet, només caldria fixar-nos en el preu de la cistella bàsica a l’Estat espanyol per determinar el que és evident. Segons Consumo Claro, mentre que el preu del quilogram de llegum, fruita o verdures ronda els 2 euros, en el cas de la carn se situa al voltant dels 10 euros, en el del peix als 12 euros i en el de la carn d’au en els cinc euros.

Potser el problema és el sector de la restauració. En aquest sentit, Menjo Plantes vol trencar amb el que consideren un mite alimentat per alguns establiments i algunes marques de supermercats. “Molts restaurants vegans coneguts estan allunyats de la classe obrera”, afirmen l’Albert i l’Anna per afegir que la cuina vegana “pot ser molt elitista”. Des del seu punt de vista, costa pensar que es puguin menjar coses bones, que tinguin gràcia i que siguin senzilles. Per això, la parella afirma que hi ha indrets a Barcelona on es mengen plats increïbles a un preu molt assequible. Aquesta mena de locals són els que indexen al mapa.

El veganisme està de moda, però no tant

L’Albert i l’Anna reconeixen que “ser vegà està de moda”. Això ha fet que a Barcelona cada vegada hi hagi més opcions de restaurants vegans. El mapa de Menjo Plantes ja té 80 establiments. Alhora, aquesta moda també ha portat les grans empreses a incorporar productes no animals a la seva oferta. “Hi ha marques que s’aprofiten d’aquest moviment”, critiquen els joves. Es refereix a firmes com McDonald’s o Burger King, que han llençat al mercat hamburgueses veganes per “netejar la seva imatge”. “Aquestes hamburgueses vegetals són igualment processades”, consideren.

Sigui com sigui, si tornem a l’àmbit dels restaurants, quan ens allunyem de la capital catalana l’oferta és molt escassa. Al Vallès Oriental, per exemple, només hi ha un restaurant vegà a tota la comarca, La Cookessa Bio. El cert és que, com diuen l’Albert i l’Anna, “la cultura no vegana està molt arrelada en l’imaginari col·lectiu”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram