Gent gran

La meitat dels maltractaments els duen a terme els fills. Foto: Ajuntament de Barcelona

346 casos. Aquesta és la xifra del maltractament a persones grans a la demarcació de Barcelona l’últim any. Segons la Diputació, al territori es van detectar 454 situacions de possible maltractament a través del servei de teleassistència, i d’aquestes, finalment es va demostrar que el 76% eren reals.

“És una xifra lleugerament superior a la de l’any anterior”, expliquen des de l’organisme en el marc del Dia mundial de sensibilització sobre el maltractament a la gent gran, que se celebra avui.

Al mateix temps, i tal com recorden des d’Amics de la Gent Gran, a escala mundial aquest problema afecta una de cada sis persones d’edat avançada. “Tot i que no hi ha gaires dades rigoroses al respecte, les xifres que mostren els estudis més recents, recollits per l’OMS, apunten que, durant la pandèmia, els maltractaments a persones grans van augmentar un 84%”, diuen des de l’organització. “La previsió és que amb l’envelliment de la població, i si la proporció de víctimes no canvia, el 2050 prop de 320 milions de persones grans al món patiran algun tipus de maltractament”, afegeixen.

Què entenem per maltractament?

“Definir el maltractament cap a la gent gran és complex”, afirmen des de l’associació per a la investigació del maltractament a les persones grans Eima. “Es tracta d’un acte o d’una omissió d’una acció que té com a resultat el dany psicològic o físic a la persona gran o la vulneració dels seus drets”, afegeix l’organització.

Així mateix, l’Eima distingeix set menes de maltractament que també queden recollides en el recompte de la Diputació. “El tipus més freqüent és el psicològic”, diu l’organisme supraterritorial. “Proferir amenaces, humiliar, insultar o intimidar la persona gran serien exemples d’aquest tipus de maltractament”, afirmen des de l’Eima per afegir que aquesta mena d’accions causen “angoixa i terror en la persona gran”.

En aquest sentit, el maltractament psicològic és el més freqüent. L’any 2021 representava un 58% dels casos i l’any 2022 va escalar fins al 71%.

Per darrere del maltractament psicològic hi ha el físic i l’econòmic. Dins del primer, són comunes les restriccions físiques a la gent gran que viu en residències. Pel que fa al segon tipus de maltractament, parlem de l’ús abusiu o il·legal dels diners o dels immobles en propietat de la persona gran.

Segons les dades de la Diputació, el maltractament físic s’ha reduït a la meitat i ha passat del 30% al 14%, i l’econòmic del 14% al 9%.

Finalment, i amb percentatges menors, hi ha la negligència (3%), la vulneració de drets (0,8%), l’abandonament (0,5%) i els abusos sexuals (0,2%).

Agressors i maltractades

El maltractament sovint es produeix en àmbits més propers del que ens imaginem. “Pel que fa al perfil dels presumptes agressors, dos de cada tres són homes, i la meitat dels presumptes agressors són fills o filles”, expliquen des de la Diputació. Per darrere hi ha les parelles (31%) i els altres familiars (13%).

Per altra banda, el maltractament té accent femení. Així, el perfil de la víctima és el d’una dona major de 80 anys. “En el 88% dels casos valorats, la víctima és una dona”, afirma la Diputació. “Per franges d’edat, les persones d’entre 80 i 84 anys, així com les que en tenen entre 85 i 89, són els col·lectius amb més sospita de patir maltractaments”, afegeixen.

Una realitat que no es veu

Sovint les persones grans no són conscient d’estar vivint alguna mena de maltractament. Per aquest motiu es fa difícil detectar aquestes situacions. A més, moltes tenen por de denunciar perquè els agressors són persones del seu entorn. És per això que el maltractament acostuma a detectar-se en les subtileses. Així, si la persona gran està més adormida del compte, pot ser que estigui patint un abús físic a través del medicament que se li subministra, o si manifesta tenir la roba interior estripada o tacada o presenta rebuig a contactes físics pot ser que estigui immersa en una situació d’abús sexual.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram