Jovent

Una de cada 10 noies joves afirma haver tingut relacions sexuals quan no volia tenir-les. Foto: Carola López/ACN

“Ets verge? Que malament!”. “Jo passo de preservatiu!”. “No se m’aixeca per culpa d’ella…”. Aquest dilluns se celebra el Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva, i encara que les anteriors frases podrien semblar allunyades de la realitat del jovent català, el cert és que quan parlem de sexualitat hi ha molt desconeixement i molts mites entre els nois i les noies. Així ho considera Gemma Deulofeu, sexòloga que s’encarrega de l’assessorament sobre sexualitat per a joves al Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS).

“Encara hi ha molts mites de com han de ser les relacions sanes entre el jovent… O bé és un guió molt pornogràfic o bé directament no hi ha guió”, explica la sexòloga per afegir que hi ha una manca de models en aquest àmbit. “En els darrers temps han sortit sèries com Sex Education, però els nois i les noies joves viuen la sexualitat des del risc o la urgència, en lloc de fer-ho des del benestar i la llibertat”, afirma Deulofeu.

El servei que ella ofereix està destinat a persones d’entre 15 i 30 anys, però reconeix que majoritàriament tracta amb noies que tenen entre 18 i 23 anys. “Sovint venen perquè tenen dolors durant les relacions sexuals”, assenyala.

Aquests tipus d’assessoraments brillen per la seva absència a casa nostra. De fet, segons un estudi de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, només el 9% dels menors de 12 anys ha rebut informació sobre la seva sexualitat.

És una dada molt pobra si tenim en compte que qui va rebre informació va utilitzar el preservatiu en la seva primera relació sexual amb penetració. Cal tenir en compte que “està demostrat que, en països del nord d’Europa on hi ha més educació sobre la sexualitat, la prevenció dels riscos és més gran i el jovent té més possibilitats de gaudir i sentir-se lliure amb el sexe”, explica Deulofeu. Es refereix a indrets on l’educació sexual és obligatòria i on, a conseqüència d’això, les relacions sexuals amb penetració comencen més tard. “Els nois i les noies no tenen pressa per perdre la virginitat”, diu l’experta.

En el cas de l’enquesta feta per l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, l’edat mitjana en què els menors van practicar per primera vegada el sexe amb penetració és de 13,8 anys. “Les pràctiques sexuals s’inicien al voltant dels 12 anys pel que fa a la masturbació i dels 15 anys en relacions amb penetració”, detallen des de l’informe Sexcat, impulsat per la Generalitat entre els anys 2017 i 2018. El document afegeix que, si parlem de jovent, “en la majoria de pràctiques els nois s’inicien en edats més joves que les noies”.

La diferència entre noies i nois

Ella vol practicar la penetració amb preservatiu i la persona amb la qual està tenint sexe, no. Comença una discussió allunyada de la negociació en la sexualitat per la qual advoquen des del CJAS. Així, segons l’informe Sexcat, “les experiències de violència més freqüents viscudes pels nois i les noies han estat la violència verbal i els tocaments”. El document afegeix que “les noies expressen haver viscut més violència de qualsevol mena (verbal, tocaments, pressió per tenir relacions sexuals, amenaça de difondre imatges online…) que els nois. Un 12,8% no ha pogut dir no a una relació sexual no desitjada”.

La mateixa Deulofeu considera que en la manera en què sovint les noies viuen la seva sexualitat es pot apreciar la càrrega de la cultura patriarcal. “Hi ha molta culpabilitat quan venen a l’assessorament, es responsabilitzen de quan el sexe no va bé”, relata la sexòloga. “Si els fa mal, pensen que és culpa seva, si triguen massa a arribar a l’orgasme, creuen que és culpa seva… Moltes vegades aquestes creences estan abonades pels comentaris culpabilitzadors que els fan ells”, diu.

Per la seva banda, els nois amb els quals Deulofeu tracta acostumen a anar al CJAS quan tenen problemes d’erecció o ejaculació precoç. “Venen molt menys i, fins i tot, de vegades són les seves parelles femenines les que pregunten pels problemes d’ells, com si els nois no es responsabilitzessin del seu penis”, es lamenta la sexòloga.

La sexualitat en temps de covid

La pandèmia també està modificant la sexualitat del jovent. De la mateixa manera que s’han estès les noves tecnologies en altres espais de la vida quotidiana, en el sexe també han tingut impacte. “La sexualitat va més enllà del coit. Té a veure amb les pràctiques eròtiques, amb el coneixement del propi cos o amb les relacions humanes. És per això que ara s’utilitzen més les videotrucades o han crescut fenòmens com el sexting“, conclou Deulofeu.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram