Tabac

A la regió metropolitana, 1 de cada 5 persones fuma de forma diària. Pere Francesch/ACN

Gairebé 10.000 persones moren cada any a Catalunya per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum. La dada va ser publicada pel Departament de Salut de la Generalitat aquest dilluns amb motiu del dia mundial sense tabac.

Les males notícies per als fumadors no acaben aquí. El tabaquisme és el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries, i “és un factor de risc d’infecció per Covid-19 en joves i de mortalitat en gent gran”.

Davant d’aquesta informació, sembla que qualsevol esforç de les institucions per evitar el que l’OMS considera una malaltia crònica és benvingut. En aquest sentit, el Departament de Salut afirma que durant l’últim any “més de 36.000 persones han utilitzat fàrmacs per deixar de fumar finançats públicament”.

EN PRIMERA PERSONA
La Sara és una de les 36.000 persones que ha utilitzat medicaments per abandonar el tabac. Té 28 anys i en feia 12 que fumava. “Patia molt per la meva salut i els últims anys deixar el tabac era una cosa que tenia al cap, però sempre buscava excuses per no fer-ho”, explica. En el seu cas, hi havia hagut dos intents de deixar-ho anteriors amb les seves conseqüents recaigudes.

Quan la idea ja va començar a quallar, va seguir la següent estratègia: “Vaig començar a dir al meu entorn que deixaria de fumar, per anar-me mentalitzant”, diu. Al cap de poc va descobrir per una coneguda que havia deixat de fumar que els Centres d’Atenció Primària (CAPs) disposen de programes públics per a persones que volen abandonar l’hàbit. “Primer van ser dues sessions presencials amb una infermera on vaig respondre moltes preguntes i després l’atenció ja era telefònica”, explica.

Amb tot, el procés va ser llarg. “No es deixa de fumar d’un dia per l’altre, sinó que has d’anar a poc a poc per poder abandonar el tabac amb les màximes garanties de no recaure-hi”, detalla. Així, primer va canviar de marca que fumava per una amb menys nicotina i després va reduir el nombre de cigarretes diàries, progressivament. “A l’inici, la qüestió era eliminar aquelles cigarretes més prescindibles”, afirma. Segons relata, en tot el procés el que es prioritza és treballar la motivació personal i l’autocontrol.

Ara ja fa quasi mig any que ha deixat el tabac. Va fumar la seva última cigarreta el novembre i després d’estar dos mesos amb pegats, finalment va aconseguir abandonar la nicotina. “Segons em van dir al CAP, jo fumava una quantitat moderada i per això necessitava pegats”, recorda la Sara. Ella consumia set cigarretes al dia, però al cap de setmana el nombre es disparava. “Les persones que fumen molt necessiten pastilles”, afirma.

QUANTA GENT FUMA?
Abans de deixar-ho, la Sara era una de les 913.000 persones majors de 15 anys que, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya del 2020, fumen diàriament a tota la regió metropolitana. Representen vora el 22% de la població que viu a la zona. Aquesta xifra és similar a la de fumadors que hi ha al conjunt de Catalunya. És també una xifra que s’allunya de les del Pirineu o l’àrea de Lleida, on una de cada quatre persones és fumadora. D’altra banda, les xifres a la regió metropolitana indiquen que el 2020 es va produir una baixada del nombre de fumadors: el 2019 eren el 23%.

QUI FUMA?
Durant algun temps, fumar va ser vist com un distintiu de les classes socials benestants, en part gràcies al cinema. Tot i això, avui dia la situació ha canviat i trobem que els consumidors de tabac són, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya, freqüentment homes que treballen en feines no qualificades o qualificades del sector primari. El 27% de les persones d’aquesta classe social fumen. Disten molt de les dones de les classes riques, ja que d’elles només fuma el 18%. En termes generals es manté la tònica: la classe treballadora fuma més.

D’altra banda, si parlem de fumadors esporàdics, ens trobem una dada rellevant: quasi el 4% dels homes de classes mitjanes, és a dir, ocupacions intermèdies i treballadors per compte propi, fuma menys d’una cigarreta al dia.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram