Ada Colau en el ple del mes d’abril de l’Ajuntament. Foto: Blanca Blay/ACN

85 són els milions que l’Ajuntament de Barcelona transferirà fins al 2025 a les arques de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Així ho explicava dimecres 12 de maig l’alcaldessa Ada Colau en una entrevista a RAC1, on afegia que el consistori s’està plantejant proposar a l’AMB que aquesta partida s’utilitzi per crear un pla de barris a escala metropolitana.

Què vol dir això? Tal com ja fa el consistori de la capital catalana amb el Pla de Barris de Barcelona, la inversió s’utilitzaria per potenciar accions concretes als barris vulnerables dels 36 municipis que conformen l’àrea metropolitana. “Són recursos per combatre la desigualtat”, afirmava Colau.

No era l’únic comentari sobre la possibilitat d’un pla de barris d’àmbit metropolità que es produïa dimecres passat. El tinent d’alcaldia de Barcelona Jordi Martí explicava en una roda de premsa que la ciutat té “un conveni amb l’AMB que se signa regularment i l’aportació que li toca fer fins al 2023 i algunes partides per al 2024 i 2025 és de 85 milions d’euros”. “Hem proposat que es pugui dedicar aquesta aportació a un pla de barris de caràcter metropolità”, afegia Martí.

LES DUES RIBES DEL BESÒS
Segons el tinent d’alcaldia, la desigualtat té avui dia “un component cada vegada més metropolità”. “Abans tenies a cada municipi zones més riques i més vulnerables, però ara hi ha grans eixos on s’acumula la vulnerabilitat en una geografia metropolitana”, assenyalava Martí. Es referia, per exemple, a l’eix del Besòs, on hi ha alguns dels barris amb les rendes més baixes de Catalunya.

L’alcaldessa afegia que “zones com el Besòs són les més denses d’Europa, tenen uns indicadors de desigualtat molt elevats i els problemes d’aquests i d’altres municipis s’han d’afrontar col·lectivament”.

Les investigacions de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) indiquen que en alguns barris de Santa Coloma o de Sant Adrià la renda per càpita anual està lleugerament per sobre dels 4.000 euros. A tota Catalunya la mitjana se situa en els 13.000 euros i en els barris més rics de Barcelona s’enfila fins a tocar els 30.000 euros.

“Des del Pla de Barris de Barcelona dèiem: si actuem en el marge dret del Besòs, sabem que les problemàtiques són pràcticament les mateixes que al marge esquerre”, apuntava Martí. És per tot això que el tinent d’alcaldia va considerar que “cada vegada són més necessàries les polítiques que reequilibrin el territori”. Unes polítiques molt reclamades pels alcaldes del Besòs, tal com recordava fa poc Filo Cañete, alcaldessa de Sant Adrià, en una entrevista a Línia Nord.

UN PLA SENSE DATA
De moment la idea d’un pla de barris metropolità és molt embrionària i haurà de ser acceptada per la resta de municipis que conformen l’AMB. De totes maneres, en la presentació informal del projecte, Martí es va mostrar optimista en afirmar que està “convençut” que es tracta “d’una proposta guanyadora”, perquè no veu, va dir, “cap alcalde o alcaldessa dels 36 municipis negant-se a tenir recursos per millorar la vida dels barris més vulnerables”.

“La pandèmia ha obert l’escletxa social i la transferència de recursos d’alcaldies més riques a altres amb menys recursos és més important que mai”, sentenciava Martí.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram