ZBE

Les zones de baixes emissions s’estenen per la metròpolis. Foto: ACN

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i sis municipis metropolitans estan activant noves zones de baixes emissions (ZBE) locals per avançar, tal com reivindica l’ens supramunicipal, cap a una “gran zona de baixes emissions metropolitana”. Les ciutats en qüestió són Viladecans, el Prat, Sant Boi, Gavà, Cerdanyola i Barberà. D’aquesta manera, es dona compliment a la llei estatal i s’actua per reduir la contaminació, limitant la circulació dels vehicles més contaminants.

Tots aquests municipis s’han incorporat al sistema automàtic de control i sancions metropolità i seguiran les mateixes exempcions i autoritzacions, així com la mateixa normativa d’accés i circulació de la ZBE Metròpolis Barcelona, que inclou Barcelona, l’Hospitalet, Cornellà, Esplugues i Sant Adrià. Tanmateix, una decisió del Tribunal Superior de Justícia (TSCJ) del juliol ha anul·lat les ordenances municipals aprovades en aquests municipis per regular la ZBE, fet que suposa un maldecap per als ajuntaments, que hauran de refer l’ordenança o bé, com és el cas de l’Hospitalet, a retornar prop de dos milions d’euros als conductors multats els últims anys per infringir la ZBE Rondes de Barcelona.

Per altra banda, i tot i que municipis com Gavà i el Prat ja han començat a sancionar vehicles no aptes per circular per les ZBE, d’altres com Viladecans han endarrerit aquest pas fins que el Ple viladecanenc aprovi l’ordenança.

Ultimant els detalls tècnics

Sigui com sigui, des de l’AMB expliquen que ara per ara s’estan ultimant els detalls tècnics per instal·lar una plataforma de control, amb càmeres i la seva integració al Registre metropolità -on es poden apuntar els vehicles que no disposen del distintiu ambiental i volen sol·licitar les exempcions i autoritzacions disponibles per poder circular per la ZBE-, cosa que permetrà gestionar automàticament les sancions al conjunt dels municipis, de manera anàloga a la resta de ZBE metropolitanes. Aquests treballs, informa l’AMB, finalitzaran el 31 de desembre i es preveu que les primeres sancions de la plataforma de control es puguin emetre a partir de l’1 de gener.

El dia d’avui, més de 2.200 vehicles ja s’han inscrit al Registre metropolità. Amb tot, actualment l’AMB calcula que al parc circulant de vehicles dels sis municipis on s’estenen les noves ZBE hi ha un 7% que no tenen etiqueta, un 30% amb una de groga i un 53% amb la verda, mentre que el tant per cent restant té etiqueta ECO. Amb la posada en funcionament de les ZBE, l’AMB calcula que es reduirà de manera “dràstica” la circulació dels vehicles més contaminants.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram