Taques roba cafè taca

Foto: Freepik

Les taques a la roba acostumen a produir-se en el pitjor moment possible, i molts cops pot ser molt difícil treure-les. Sovint, no n’hi ha prou amb posar-les a la rentadora. Per això no hi ha res millor que conèixer els diferents trucs que ens permetran treure taques de la roba de tota mena a casa.

Cal tenir present que les taques de molts productes químics són pràcticament impossibles d’eliminar, de cap manera; una bona raó per deixar d’usar-ne… Al capdavall, la millor taca és la que no es produeix. El primer que es pot fer contra les taques és fer servir davantals, bates o roba vella. I en tot cas, el millor consell en la majoria dels casos és actuar l’abans possible.

1. Llevataques casolà per a taques habituals

Una primera opció és fer un llevataques casolà, que permetrà combatre les taques evitant els químics i tòxics que acumulen els productes llevataques que trobem al mercat habitualment. És eficaç per a taques de cafè, herba, sucs de fruita, perfum, suor, melmelades, cremes solars, rovell, te, orina, vi, cervesa, quètxup, etc. Compte! No el facis servir amb taques de sang.

Segueix la següent recepta per a fer-lo:

    1. Barreja aigua freda i vinagre a parts iguals.
    2. Perquè faci bona olor, afegeix-hi gotes d’olis essencials d’herbes aromàtiques (espígol, romaní, etc.)
    3. Posa-ho en un pot amb vaporitzador, i aplica-ho sobre la taca
    4. Deixa la roba en remull amb aigua freda. Només cal fregar si la taca és difícil o poc recent.

Per treure taques, el millor és tractar-les com més aviat millor, i després aplicar-hi algun llevataques. Al mercat n’hi ha diversos, però solen contenir dissolvents i altres ingredients tòxics.

Segueix llegint per saber com pots treure altres taques més difícils de la roba.

2. Taca de sang

Segueix el mateix procés del punt anterior, però substituint el vinagre per carbonat sòdic (se’n pot trobar a les bones drogueries). El bicarbonat també serveix, però no és tan eficaç. Aquesta recepta també és bona per a taques de te o fruita.

3. Taca d’herba

No facis servir mai detergent per a les taques d’herba: el que fa és fixar-les! El millor és aplicar-hi aigua amb vinagre tan aviat com es pugui. Si després d’eixugar la roba la taca encara hi és, cal tornar-la a posar en remull, sempre amb aigua freda.

4. Taca de cera

Si bé, com ja s’ha dit, altres tipus de taques és millor córrer per tractar-la ràpid, en el cas de la cera és millor deixar-la refredar i que s’endureixi abans de començar a tractar-la.

Si la cera prové d’espelmes, el més aconsellable és fer servir la tècnica del fred, que consisteix a introduir la peça de roba al congelador durant 1 hora, transcorreguda la qual, la cera s’ha debilitat i es desprèn molt fàcilment amb els dits.

5. Taca de cola

Les taques de cola a la roba poden ser bastant difícils de treure, depenent del tipus de cola i de tela. Si has de tractar una taca de cola, pots provar el llevataques casolà de vinagre i aigua a parts iguals, però si no et funciona, prova aquests altres mètodes:

  1. Treu l’excés de cola amb un drap o una tovallola de paper, quan encara és fresca. Si la cola s’ha assecat, pots raspar-lo amb una fulla d’afaitar o un ganivet sense tall. Ves amb compte de no danyar la tela.
  2. Fes servir alcohol isopropílic. L’alcohol isopropílic és un excel·lent dissolvent de cola. Humiteja un drap o una tovallola de paper amb alcohol isopropílic i frega la taca. Repeteix el procés fins que la taca desaparegui. Després, renta la peça.
  3. Fes servir acetona. L’acetona és un altre dissolvent de cola molt efectiu. No obstant això, no has d’usar-ho en teles sintètiques, com l’acetat o el raió, ja que pot danyar-les. Per tractar una taca amb acetona, humiteja un drap o una tovallola de paper amb acetona i frega la taca. Després, renta la peça.
  4. Prova amb detergent per a la roba. Si cap dels mètodes anteriors funciona, prova d’aplicar detergent per a la roba directament sobre la taca de cola. Frega suaument la taca amb un raspall de dents vell o un drap suau i deixa que el detergent actuï durant uns minuts abans de rentar la peça com de costum.

6. Taca de boli

L’alcohol de farmàcia és una bona opció per tractar taques de tinta de bolígraf. Per treure-la, mulla la taca de tinta amb alcohol i frega-la amb un drap, fins que marxi la taca. Alerta, perquè pot ser una mica agressiu: una alternativa és fer servir suc de llimona o vinagre.

7. Altres consells importants

  • Llegeix sempre les etiquetes per la cura de la roba abans de començar.
  • No posis mai roba tacada a l’assecadora. Les taques quedarien fixades.
  • Evita l’aigua calenta, sobretot en les taques de sucre.
  • Si tens dubtes sobre el tipus de tela o si la peça és delicada, és millor portar-la a una bugaderia professional.
  • Prova qualsevol solució de neteja en una petita àrea discreta de la peça abans d’aplicar-la a la taca per a assegurar-te que no danyarà la tela.
WhatsAppEmailXFacebookTelegram