Armand de Fluvià

De Fluvià va ser un líder del moviment LGTBI+. Foto: Ajuntament de Barcelona

Armand de Fluvià ha mort als 93 anys, després d’una vida dedicada a l’activisme LGTBI+. El 1978 es va convertir en el primer català que va dir a la tele “soc gai”. Va ser en una entrevista amb Joaquim Maria Puyal a TVE. Fluvià va ser el gran impulsor del moviment gai a Catalunya i a Espanya, encara en plena dictadura franquista.

El 1970 va fundar el Moviment Espanyol d’Alliberament Homosexual (MELH) i, després, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya i el Casal Lambda, encara actius. Durant els anys de clandestinitat franquista, el pseudònim que feia servir en la militància gai era Roger de Gaimon.

En reconeixement de la seva tasca, l’any 2020 va rebre la Medalla d’Or de la Promoció dels Valors d’Igualtat, per part del Ministeri d’Igualtat. Abans, també havia rebut la Creu de Sant Jordi, l’any 2000; la Medalla d’Honor de Barcelona, el 2008; i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona, el 2015.

Entre altres càrrecs, Fluvià va ser president de la Federació Estatal LGTBI+ entre 1995 i 1997. A més, era president honorífic de la Fundació Enllaç. De fet, el 2008 va ser una de les persones que van constituir l’entitat de la qual en va ser patró des de llavors.

A banda de l’activisme LGTBI+, Armand de Fluvià també era especialista en genealogies catalanes i en les dinasties dels comtes dels Països Catalans. Tant és així que va ser assessor d’Heràldica i Genealogia en governs de Jordi Pujol.

Mostres de condol

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha mostrat la seva “tristor” per la seva mort i l’ha definit com un “pioner i incansable referent de la defensa dels drets humans i les llibertats i pilar del moviment LGTBI”. “El millor homenatge serà preservar el teu llegat d’aquells que amenacen els nostres drets i llibertats”, ha afegit.

Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori Contra L’LGTBI-FÒBIA, també ha lamentat aquesta pèrdua i ha traslladat el seu condol a la família, marit i amistats del difunt.

“Avui ens ha deixat l’amic, company, activista i fundador FAGC, l’Armand de Fluvià. És un dia trist”, ha expressat Rodríguez, que ha recordat que Armand de Fluvià va ser un “referent de lluites i conquestes pels drets i llibertats LGTBI”.

El llegat documental d’Armand de Fluvià

Arran de la seva dedicació per la conservació d’arxius, el Casal Lambda compta amb el Centre de documentació Armand de Fluvià, que aplega una àmplia col·lecció documental (biblioteca, hemeroteca i arxiu històric) relacionada amb la diversitat sexual, afectiva i de gènere.

El fons conté prop de 3000 llibres, 2000 pel·lícules, 200 títols de revista i un recull de premsa iniciat a finals dels anys 70 per Fluvià. Ara per ara, el Centre de documentació Armand de Fluvià es pot consultar al Centre LGTBI de Barcelona i, per facilitar-hi l’accés, disposa d’una sala de consulta per a l’àmbit estudiantil, investigador o professional.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram