Pista de bàsquet de carrer a Badalona

Les cistelles de la plaça Joan Miró. Foto: Línia

La capital europea del bàsquet que té el club del “bressol del basquetbol”. No és poca cosa. De vegades, però, les reputacions poden ser una llosa i amaguen mancances tan contundents com el missatge que volen transmetre. Sovint costa de creure que no es potenciïn algunes de les virtuts d’una ciutat, i el cas de Badalona amb el bàsquet n’és un clar exemple. Malgrat alguns intents –fallits–, com l’ambiciosa iniciativa projectada al Centre Comercial Màgic per fer-lo referent d’aquest esport, la sensació és que a Badalona es respira menys bàsquet del que tocaria. Començant pels carrers.

Aquesta és, precisament, la reivindicació de la Plataforma Juguem a Bàsquet. Fa dos anys i mig naixia per demanar unes pistes de bàsquet de carrer dignes, ja que, denuncien, moltes presenten grans deficiències que fins i tot poden ser perilloses per als usuaris. Tant és així que les han visitat i documentat per evidenciar la situació. Actualment, ja superen la quarantena de pistes registrades.

Pèrdua de l’esperit

El Jose Hita, president i un dels fundadors de la plataforma, remarca que un bon manteniment de les pistes és el primer pas per ser una ciutat de bàsquet. Als 45 anys, recorda jugar a pistes que ara estan destrossades i en altres, diu, que han desaparegut. “Jugava a la pista de Sant Roc, al Gorg i a altres barris. Fins i tot participava en una lliga escolar del Barcelonès Nord. Les nostres famílies no tenien diners perquè poguéssim estar en equips federats i jugàvem al carrer. Ara ja no s’hi juga tant, al carrer, que és on hi ha l’esperit”, relata al Línia.

La plataforma, però, la integren persones de diferents generacions. El vicepresident, l’Adri Fernández, té 17 anys i viu una realitat diferent de la d’Hita, però coincideix en les reivindicacions. “És cert que l’essència s’ha perdut, perquè el món ha canviat i els joves estem més pendents de la tecnologia. Però molta gent que hi juga acaba marxant a altres llocs, com per exemple al Poblenou, on hi ha pistes cuidades”, assegura Fernández, que afegeix que unes bones instal·lacions públiques afavoririen que es jugués als carrers.

Arranjar i mantenir

Per començar a posar fil a l’agulla, la plataforma ja s’ha reunit amb els dos governs que han estat a l’alcaldia en els seus anys d’existència. Afirmen que “tot són bones paraules”, però que, de moment, gairebé un any després de la reunió amb l’actual equip de govern no ha canviat res. Primer de tot, demanen que els espais on hi ha cistelles passin a formar part de l’àrea d’Esports, ja que la majoria es consideren places i, per tant, pertanyen al departament de Via Pública.

Seguidament, volen que es destini una partida a arranjar els desperfectes de les pistes i que se’n faci un manteniment adequat. “No pretenem que actuïn a totes a la vegada, però sí que comencin a fer-hi algunes intervencions”, afegeix Fernández. Consultades per aquest diari, fonts municipals informen que en els pròxims mesos estan previstes actuacions a les pistes urbanes de bàsquet, com la millora de paviments i de materials.

“Una oportunitat perduda”

Juguem a Bàsquet també considera que el potencial d’un club com la Penya a la ciutat no s’està explotant. “Al voltant de l’Olímpic tens la plaça President Tarradellas i la plaça Joan Miró, on hi ha cistelles. S’hi podria posar un paviment i materials oficials, amb l’escut del club. És una oportunitat perduda”, opina Hita. “Ens xoca bastant quan ho comparem amb altres països. A Sèrbia, davant del camp del Partizan hi ha pistes públiques, en condicions i amb l’escut del club”, assenyala, al seu torn, Fernández.

Més enllà de les reivindicacions, la plataforma organitza activitats esportives per donar-se a conèixer i fomentar que es jugui a bàsquet. Han iniciat, també, una revista amb contingut relacionat amb la ciutat. Des de la plataforma afirmen que ara se senten “forts” perquè les seves iniciatives van calant en la societat i són més coneguts. A Instagram ja han arribat al miler de seguidors i a X ja freguen els 800, i una associació de Castellar del Vallès ha contactat amb ells per replicar el que fan a Badalona.

La pista ‘Amanecer’

Sense anar més lluny, aquesta setmana Juguem a Bàsquet ha presentat la pista ‘Amanecer’. Una acció que ha consistit a pintar el paviment de la pista de la plaça de Mateu Rotger i Rosquellas, al barri de Canyadó. Ho han fet per evidenciar que, amb pocs recursos, les instal·lacions poden estar en bones condicions.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram