incendis estiu àrea metropolitana

Els Bombers no han tingut un estiu complicat. Foto: Anna Berga / ACN

L’àrea metropolitana de Barcelona ha tingut un dels estius amb menys incendis forestals dels últims anys. Així ho indica la darrera actualització de les dades provisionals sobre incendis a Catalunya del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, on s’ha registrat una de les xifres més baixes dels últims quatre anys, des de la covid.

Entre els mesos de juny i agost de l’any de la pandèmia, la metròpoli va registrar 14 incendis i 0,91 hectàrees forestals cremades, dades que van marcar un dels estius més excepcionals de la dècada tant a escala metropolitana com a Catalunya per raons evidents. Després d’aquest mínim històric, però, l’any següent les dades van repuntar de forma exponencial a causa de la manca de pluges i les temperatures extremes, provocant 45 incendis i més de 18,33 hectàrees forestals calcinades a l’època estiuenca.

Tot i això, des d’aleshores s’ha observat una tendència a la baixa de l’afectació d’incendis. Només el 2022, al territori metropolità es van cremar poc més de 20 hectàrees, i l’estiu següent la xifra es va reduir fins a les 3 hectàrees. Aquest estiu ha seguit la mateixa tònica dels mesos de juliol i agost anteriors, i finalment s’han cremat 1,04 hectàrees en un total de 17 incendis.

El Baix Llobregat i el Barcelonès, els més afectats

A grans trets, els incendis estiuencs a la metròpoli no han estat nombrosos ni greus, però sí que hi ha hagut casos que han alarmat la ciutadania. Entre els més notoris hi ha el del passat 27 de juliol a Santa Coloma de Gramenet, on el veïnat del barri de Can Franquesa va alertar a les vuit del vespre d’un foc a la Serralada de Marina. Les flames es van propagar ràpidament pel vessant del turó, però es van aturar i controlar a la carena, després d’haver cremat 0,35 hectàrees de la zona forestal del municipi.

Els Bombers van necessitar 3 mitjans aeris i 8 dotacions terrestres i, segons les declaracions al seu compte oficial de X, les investigacions apuntaven que el foc hauria estat causat per l’impacte d’un ocell contra la línia elèctrica.

incendi santa coloma gramenet estiu

L’incendi a la Serralada de Marina. Foto: Bombers / Generalitat de Catalunya

Pel que fa a l’incendi del municipi de Cervelló, es coneix que es va produir a les 5 de la matinada, molt a prop de la zona forestal de municipis veïns com Vallirana. En total, els Bombers van mobilitzar 10 dotacions, a banda dels membres d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i de la policia local que també s’hi van implicar.

Una tendència a la baixa a escala global

A escala global, Catalunya ha arribat a registrar la menor superfície cremada des de la pandèmia. En aquest cas, al país només es van assolir els llindars actuals els estius del 2013 i el 2018, sent el del 2024, doncs, un dels millors dels darrers anys.

El cap dels Agents Rurals a l’àrea regional de Barcelona, Jaume Torralba, ha afirmat en declaracions a l’ACN que es tracta d’un balanç “força positiu” de la campanya d’incendis a Catalunya, malgrat que s’esperava un any “més dur”.

Torralba ha insistit en els bons resultats de la campanya de prevenció d’incendis, els quals afirma que es deuen especialment “a l’adaptació al nivell 4 del Pla Alfa”, així com a “la conscienciació ciutadana” de tota Catalunya.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram