ZBE Barcelona

La ZBE a l’àrea metropolitana de Barcelona. Foto: SEIDOR Opentrends

La implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) continua estenent-se malgrat els entrebancs judicials com el de finals de juliol, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar les ordenances municipals aprovades fa quatre anys a Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà i Esplugues per regular la ZBE dins les rondes de Barcelona.

Sigui com sigui, precisament va ser a Barcelona on primer es va impulsar la ZBE, després a les ciutats de més de 50.000 habitants i ara a les que en tenen més de 20.000. Segons la normativa estatal i l’Acord per a la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya, abans d’acabar l’any 2025 aquestes ciutats petites hauran d’implantar una ZBE. Per això la Generalitat ha posat en marxa una campanya informativa que busca donar a conèixer aquesta obligatorietat i, a la vegada, els beneficis de la ZBE.

Amb el lema Menys fum, més salut, la campanya vol que la ciutadania entengui què són les ZBE, quins vehicles hi podran circular i quines alternatives de mobilitat sostenible hi ha disponibles. A més, segons detallen des del Govern, també busquen fer entendre a la població que les ZBE són “eines per protegir la salut de les persones i millorar la qualitat de vida a les ciutats”.

Tot plegat es tracta d’una actuació en la línia del pla que la Generalitat està impulsant per millorar la qualitat de l’aire. En aquest sentit, es preveu que l’aplicació de les ZBE als municipis de més de 20.000 habitants permeti acabar el 2025 amb un 15% menys d’emissions d’òxid de nitrogen i partícules en suspensió.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram