Refugis climàtics

Refugi climàtic a Sant Just Desvern. Foto: Albert Segura/ACN

La calor pot arribar a ser insuportable i fins i tot perillosa, especialment entre la gent gran, els nadons i les persones amb malalties cròniques si no es tenen espais per protegir-se del sol i de les altes temperatures. Per això, en un context en el qual la crisi climàtica provoca que cada vegada hi hagi més onades de calor i de més intensitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha doblat el nombre de refugis climàtics a l’àrea de Barcelona, amb 186 distribuïts en 24 municipis. Respecte de l’any passat, quan la xarxa arribava a 11 municipis, s’han incorporat més de 100 nous refugis, amb l’objectiu de donar servei a un 84% de la població que abasta la xarxa, és a dir, a 556.181 persones.

Els refugis climàtics són espais interiors o exteriors destinats a protegir-se de la calor i, segons Guille López, conseller delegat d’Acció Climàtica de l’AMB, n’hi ha de tres tipus diferents. “Els centres cívics i biblioteques, que ja tenen sistemes de refrigeració amb espais de confort, els parcs de l’àrea metropolitana, amb ombra i llocs d’estada, i les piscines municipals, que des de la sequera la Generalitat va establir que també podien ser-ho”, detalla. En concret, dels 186 refugis, 115 són equipaments públics, 53 parcs i 18 piscines.

Segons López, aquesta ampliació de la xarxa neix arran del “problema” que l’AMB va detectar l’any passat en relació amb la manca de refugis climàtics. “Davant d’aquesta realitat, hem fet un esforç per ajudar els diferents municipis a fer una auditoria per veure quins espais són els més indicats quant a les condicions tèrmiques i d’adequació de l’entorn”, detalla el conseller d’Acció Climàtica. Després d’aquesta tasca, algunes de les localitats amb més refugis aquest estiu són Sant Cugat, Cornellà, Cerdanyola, l’Hospitalet o Badalona.

Pel que fa als dies d’obertura dels refugis, “en base a l’experiència de l’any passat, dels 115 equipaments, 68 obriran entre setmana, 34 en dissabte i 24 en diumenge”, relata López. A tots aquests refugis els usuaris poden estar-hi amb una temperatura adequada i aigua disponible.

Prèviament a la seva posada en marxa, però, i amb l’objectiu de fer difusió dels espais habilitats, l’AMB ha traslladat la informació de la xarxa de refugis al Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona perquè durant les onades de calor informi la gent més vulnerable dels refugis que tenen a prop seu. A més, ha format 80 usuaris dels equipaments, ha fet tallers i activitats informatives i ho ha detallat tot plegat a la seva pàgina web.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram