Cameres policia vigilància seguretat

Un 35% de la ciutadania no donaria suport al desplegament de càmeres. Foto: Pexels

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) vol incidir en la seguretat de les persones. De fet, segons una enquesta recentment encarregada per l’ens, el 60% dels residents de la metròpoli creu que la seguretat al seu barri és bona, mentre que un 24% pensa tot el contrari. “Les primeres iniciatives que comencem a posar en marxa dins del Pla d’actuació metropolitana inclouen actuacions en matèria de seguretat”, expressa el vicepresident executiu de l’AMB i alcalde de Cornellà, Antonio Balmón. Mesures que, per a batlle, “volen millorar les condicions de vida dels ciutadans metropolitans”.

Per tot plegat, des de fa temps l’AMB treballa estretament amb Einsmer, una empresa amb seu a Cornellà que ha desenvolupat el programa de seguretat integral M7, que ja funciona a més de 10 municipis de la metròpoli. Segons va explicar Línia en el seu moment, aquesta empresa ha creat un sistema que “col·loca el ciutadà al centre” de la seva seguretat, tal com va expressar José Antonio Gallego, CEO de la companyia. Amb seu a la casa de Can Camprubí de Cornellà, una joia del modernisme on va néixer l’M7 Citizen Security, aquesta eina de seguretat bascula sobre una aplicació mòbil que ja té prop de 176.000 usuaris i 311.000 descàrregues.

Pla estratègic

Abans, però, s’han hagut de fer algunes passes en aquesta direcció. El Consell Metropolità del 30 d’abril va aprovar el Pla d’Actuació Metropolità (PAM), on hi ha les primeres actuacions del sistema integral de seguretat. El projecte, que el govern metropolità considera “estratègic”, va ser presentat per Antonio Balmón el març de 2022. L’objectiu, tal com explica l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), és crear un sistema per contribuir a “garantir la convivència pacífica”. I el model serà una empresa mixta de nova creació, de caràcter público-privat, integrada per l’AMB i per un operador privat, que gestionarà polítiques sobre seguretat a les ciutats de l’àrea de Barcelona.

El projecte l’anomenen en el PAM “Servei Integral de Seguretat” i es va presentar a principis d’any als regidors de seguretat dels ajuntaments. Segons l’Àrea, el model es desplegarà “en diàleg amb el territori” i per “millorar les condicions de vida dels ciutadans metropolitans”.

L’AMB licitarà primer el servei durant el primer trimestre de 2025El model serà similar al que se segueix per a la gestió del servei de l’aigua, participat en un 85% per capital privat (un 70% d’Aigües de Barcelona, part de la multinacional Veolia i un 15% de Criteria Caixabank) i un 15% per l’AMB. La diferència, això no obstant, és que la legalitat vigent exigeix que l’AMB aporti almenys un 51% del capital social en el cas de l’empresa de seguretat. Des de l’AMB donen especial importància a la cohesió social i convivència, matèries sobre les quals té la competència.

Centre d’operacions de l’empresa cornellanenca M7. Foto cedida

Un 60% creuen que el seu barri o ciutat és segur

Segons una enquesta encarregada per l’AMB al Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), el 60% dels habitants de la metròpoli creuen que la seguretat al seu barri o ciutat és bona, mentre un 23,9% creuen que és dolent. Les xifres, explica l’AMB, són similars a les de fa dos anys.

També s’hi va preguntar per mesures concretes, i mesures com l’erradicació de racons insegurs, reforç de l’enllumenat, una app mòbil d’alarma o parades a demanda dels autobusos nocturns, I tenien totes un suport de més del 80% dels enquestats. En canvi, la mesura del desplegament de càmeres compta amb el suport d’un 65% dels ciutadans.

Una empresa de Cornellà ja desenvolupa un sistema

Els desenvolupaments locals a l’àrea han estat al voltant del sistema M7 Citizen Security, de l’empresa de Cornellà Einsmer S.L. Fa uns mesos, aquest mitjà va fer un reportatge sobre el sistema de seguretat. En aquell moment, els seus responsables explicaven a Línia que el sistema compta amb 1.538 efectius policials i professionals de la seguretat, i que un dels objectius és la interterritorialitat, donat el continu urbà que hi ha entre molts municipis de l’AMB. D’altra banda, també n’explicaven el funcionament: “No s’enregistren vídeos de gent, només es fa quan es comet un delicte”.

El programa M7: la llavor plantada a Cornellà que ha de millorar la seguretat metropolitana
WhatsAppEmailXFacebookTelegram