Vista general de l’hospital Germans Trias (Can Ruti). Foto: Arxiu

Professionals de l’Institut Guttmann i de l’hospital de Can Ruti, a Badalona, han dut a terme per primer cop a Europa una reconstrucció de nervi frènic en dos pacients amb tetraplegia alta, amb l’objectiu que tornin a respirar sense ventilació mecànica.

En els pacients amb tetraplegia o lesió medul·lar cervical alta es produeix una fallada de l’autonomia ventilatòria que fa que sigui necessària la ventilació mecànica. La implantació d’un marcapassos diafragmàtic per incrementar-ne l’autonomia i permetre la retirada parcial o completa de la ventilació mecànica resulta efectiva entre un 40% i un 80% dels casos, però no es pot dur a terme si els nervis frènics, transmissors de l’impuls nerviós al diafragma, estan danyats.

Fins a un 71% de les persones amb una lesió medul·lar cervical alta depenen de la ventilació mecànica, i d’aquestes, entre un 20% i un 30% no són candidates a la implantació del marcapassos diafragmàtic a causa de la lesió del nervi frènic. En aquests casos, una opció terapèutica és la transferència o reconstrucció nerviosa, que consisteix a connectar un nervi sa o innervat del mateix pacient al nervi frènic lesionat, amb l’objectiu de recuperar l’impuls nerviós.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram