barometre habitatge

L’habitatge ja és la segona preocupació dels ciutadans de Barcelona. Foto: Lluís Sibils/ACN

La preocupació per l’accés a l’habitatge i el turisme a Barcelona creix entre els seus ciutadans. Segons el primer baròmetre municipal del 2024, presentat aquest dimarts, els dos temes van a l’alça i se situen en segon i tercer lloc. La inseguretat continua com a principal problema.

La primera tinenta d’alcaldia de la ciutat, Laia Bonet, ha destacat de l’enquesta que la neteja “ha deixat de ser un problema destacat”, mentre que la inseguretat baixa “per primera vegada en quatre anys”.

La inseguretat continua sent la major preocupació

L’accés a l’habitatge era el principal neguit de l’11,7% dels veïns fa sis mesos, i ara ja ho és per un 16,6%. La tendència creixent és similar pel que fa a l’impacte del turisme, que en mig any creix com a problema més greu del 6,3% al 13%, superant la neteja, que cau del 9,7% al 5%. Amb tot, la inseguretat continua de lluny com a primera preocupació, ja que així ho perceben el 27,2% dels residents, un percentatge similar a l’últim baròmetre del 2023.

Durant la presentació de l’enquesta, Bonet ha subratllat l’auge de l’habitatge i el turisme com a preocupacions, i ha afegit que el govern de Collboni “s’ha fixat l’habitatge de la ciutat com a prioritat”, amb mesures com “l’eliminació dels pisos turístics” o bé la “col·laboració amb altres administracions per a construir més habitatge sostenible”.

D’altra banda, el 55% dels barcelonins creu que la ciutat ha empitjorat el darrer any, segons el baròmetre, una circumstància que roman pràcticament invariable respecte a les dues últimes onades. Amb tot, hi ha un optimisme moderat de cara al futur, ja que el 48,2% d’enquestats creuen que la capital catalana millorarà, mentre que el 37% pensa que empitjorarà.

Pel que fa a la gestió del govern municipal, un 47% dels participants la valoren com a bona, mentre que un 36,8% com a dolenta, unes proporcions que pràcticament es capgiren en el cas dels executius català i espanyol. Segons Bonet, la dada mostra que els veïns del municipi “valoren positivament” la tasca del govern, amb “la xifra més alta dels darrers cinc anys”.

Trias, el polític més ben valorat

Amb un treball de camp de 807 entrevistes fetes entre el 25 de juny i el 4 de juliol, el baròmetre també indica una lleugera caiguda de Collboni en el seu segon baròmetre com a alcalde. La xifra, però, és superior que qualsevol nota obtinguda per Ada Colau des de novembre del 2020. Dels líders municipals actuals que recull el baròmetre d’aquest juliol, el líder polític més ben valorat és Xavier Trias, que obté un 5,1 de nota mitjana, seguit de Jaume Collboni (4,9), Elisenda Alamany (4,7), Ada Colau (4,4), Daniel Sirera (2,9) i Gonzalo de Oro Pulido (1,9). Després de la seva renúncia, Ernest Maragall, que va obtenir la nota més alta en l’últim baròmetre, ja no apareix.

L’enquesta també dona la intenció de vot de cada partit en unes eleccions municipals, que encapçala el PSC amb un 17,2%, un creixement de quatre punts respecte a l’últim baròmetre. Els comuns són segons en intenció de vot, amb un 10,8% i una lleugera caiguda, mentre que ERC és tercer amb un 9,7%, amb un augment d’un punt i mig respecte a la segona i última onada de l’any passat. Totes tres formacions estan sobrerepresentades a l’enquesta, ja que el seu record de vot és superior al resultat que van treure als comicis de l’any passat. Alhora, Trias per Barcelona suma el 7,3% de la intenció, mentre que la CUP (3,3%), el PP (2,6%) i Vox (1,1%) tanquen la mostra.

Les xifres, ha dit Bonet, mostren que el PSC “es consolida com a primera força municipal de la ciutat” pel “fort increment” en intenció de vot.

A favor de la Copa Amèrica i del tramvia de la Diagonal

Quan falten unes setmanes per a l’inici de la Copa Amèrica, els barcelonins s’hi mostren majoritàriament a favor (77,5%, per un 22,5% de contraris) i més de la meitat d’ells creuen que serà beneficiosa per a la capital.

Preguntats també pel tramvia per la Diagonal, un 68,9% diuen ‘sí’ a finalitzar la unió de la xarxa per l’avinguda, mentre que el 19,3% s’hi oposen. En aquest sentit, Bonet ha constatat “l’amplíssim suport” de la mesura, que, segons ha dit, també comparteix el govern encapçalat per Jaume Collboni. Els pròxims passos per a fer-ho possible, ha explicat, és rebre el projecte executiu de la següent fase “en les pròximes setmanes” i buscar tant “disponibilitat pressupostària” com el “consens” de l’ATM.

D’altra banda, una gran majoria d’enquestats també són favorables a l’eliminació dels pisos turístics (74,9%), així com a una ordenança de civisme que endureixi les sancions als comportaments incívics (85,8%).

WhatsAppEmailXFacebookTelegram