Acord oci nocturn

Els portaveus de les entitats veïnals i d’oci nocturn durant la roda de premsa aquest dimarts. Foto: Maria Pratdesaba / ACN

La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (FECALON), l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i el Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província (GEDBP) han signat aquest dimarts “un acord històric” per a millorar la convivència entre veïns i locals d’oci nocturn. Les entitats exigeixen incrementar els ajuts per la insonorització d’habitatges propers a locals, aïllar acústicament les noves edificacions i impulsar un diagnòstic dels establiments d’oci existents.

Després d’un any de converses, les quatre entitats han segellat un pacte que té com a objectiu afavorir l’activitat de l’oci nocturn sense perjudicar la vida dels ciutadans. “Ha de ser una taula de mediació, per trobar solucions i tractar els problemes un a un, però cal apel·lar a l’administració perquè faci els deures”, ha explicat el portaveu d’ASACC, Lluís Torrents.

“Cal apel·lar a l’administració perquè faci els deures”

En aquesta línia, l’associació de sales de concerts ha remarcat que una de les principals exigències de l’acord és l’elaboració d’un diagnòstic dels locals d’oci existents a la ciutat, una mesura en què el consistori ja està treballant. “Cal saber on són les fonts de conflicte per a poder elaborar un pla urbanístic especial d’aquests establiments, i així ubicar-los on generin les menys molèsties possibles als veïns”, han apuntat. Per a les entitats, aquest pla també hauria d’incloure un estudi sociològic que abordi les necessitats i preferències dels joves de la ciutat.

protesta soroll nocturn

Protesta veïnal en contra de les molèsties nocturnes. Foto: Blanca Blay / ACN

L’acord també reclama incrementar els ajuts per a la insonorització dels habitatges propers a locals, especialment en barris amb edificis antics amb mals aïllaments sonors com Ciutat Vella. Altres mesures proposades són l’impuls d’un Observatori d’Oci per a evitar gestionar els conflictes “només a través de les sancions” i facilitat la col·laboració amb les administracions per a establir protocols de convivència, seguretat i higiene.

Reubicació de llicències

Les entitats també han constatat la pèrdua de locals d’oci nocturn a Barcelona i a la resta de ciutats de l’àrea metropolitana. Per això, l’acord exigeix que es puguin reubicar llicències en casos excepcionals per evitar la desaparició d’encara més establiments.

Ramon Mas, portaveu de GEDBP, ha insistit que els plans d’usos a Barcelona “fan que no es puguin obrir més locals” i que això té com a conseqüència que els ciutadans “no tinguin espais per a sortir”. “Tenim una nit molt descompensada, amb moltes activitats de primera hora i poques de segona hora”, ha agregat.

El consistori, “responsable en primera instància”

Amb tot, les entitats han afirmat que amb aquest acord no volen “passar la pilota a l’Ajuntament de Barcelona, ja que la pilota ja és seva”, segons ha afirmat Torrents. Per als signants, el responsable dels problemes és l’Ajuntament, especialment pel fet que és “qui ha donat llicències tant a veïns com a locals per a desenvolupar la seva activitat”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram